Egyedülálló kiállítás az Óvárosháza udvarán, melynek elkészítésében a mesterséges intelligencia is részt vett

Hírek
2024 06 17.

2024. június 13-án, csütörtökön megnyitották a Pozsonyi Kifli Pt. műhelyében készült legújabb, „Civilkurázsi” című pop up kiállítást, amely 2024. június 27-ig ingyenesen megtekinthető az Óvárosháza udvarán.

A 19. században és a 20. század elején Európa egyéb városaihoz hasonlóan Pozsonyban is nagy számban működtek nonprofit szervezetek – egyletek, egyesületek. Nem is élvezhetett társadalmi elismertséget az az ember, aki nem volt tagja valamilyen tevékenységi kör fontosságát demonstráló szervezetnek – kaszinónak, sportklubnak, gazdasági önsegélyező szervezetnek, szabadkőműves páholynak, dalárdának, nőegyletnek vagy önképző munkásegyesületnek. A leghíresebb ilyen szervezetek nevével Ön is biztosan találkozott már a Pozsonyi Kifli Pt. cikkeiben, kiállításain, kiadványaiban. Közéjük tartozott egyebek között a Pozsonyi Hajós Egylet, a Pozsonyi Önkéntes Tűzoltóegylet, a Pozsonyi Városszépítő Egylet és az Izabella Háziipar-egyesület. Az ilyen szervezeteknek köszönhetően számos ma is ismert nevű pozsonyi személyiség járult hozzá a város fejlődéséhez – például Izabella hőhercegnő, az olasz származású Martinengo Nándor vívómester, a zenész családba született Batka János vagy éppen a pozsonyi születésű Brunszvik Teréz.

És bár a korabeli Pozsonyban kifejezetten „divat” volt egyesületi tagnak lenni, a civilkurázsi tisztelete nélkül minden másként alakult volna, nem terjedt volna el ilyen mértékben a karitatív tevékenység vagy maga az önkéntesség.

Épp a civilkurázsi az, ami a Pozsonyi Kifli Pt. panelkiállításának fő témáját adja. A civilkurázsi ugyanis nem más, mint a polgári bátorság és kezdeményezőkészség: az emberi értékek békés, erőszakmentes képviselete a közügyekben.

A kiállítást Bolemant Éva, a Pozsonyi Kifli Pt. elnöke nyitotta meg 2024. június 13-án. Az Óvárosháza udvarán jelen lévő többtucatnyi érdeklődőhöz intézett beszédében a következőket mondta:

„A kiállítás formájával is ennek a témának a fontos és aktuális vetületeire szeretnénk felhívni a nagyközönség figyelmét. A kiállítás tervezésekor még nem tudtuk, hogy éppen most lesz ennyire időszerű a polgári társadalomról beszélni.”

Ezt követően Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója kapott szót, majd Szabó Réka, a kiállítás kurátora következett, aki beszédében rámutatott:

„A civilkurázsi annyira emberi fogalom, hogy izgalmasnak tűnt kipróbálni, hogyan tudná szemléltetni a mesterséges intelligencia. Az egyes paneleken egy-egy pozsonyi személyiséget mutatunk be, olykor költői hangulatú képanyaggal. Emellett eredeti fotók is láthatók az adott személyről vagy magáról a városról, amelyeket a fikciótól való megkülönböztetés érdekében egyértelműen megjelöltünk.”

A kiállítás Szabó Réka és ifj. Papp Sándor munkája. A két kurátor körülményeinkhez mérten igazi bravúrt ért el azzal, hogy kulcsszavak és -kifejezések segítségével megtanították a mesterséges intelligenciát arra, hogy mit is jelent a civilkurázsi.

Fáradozásaik eredménye 2024. június 27-ig ingyenesen megtekinthető az Óvárosháza udvarán.

A kiállítás partnere a Pozsonyi Városi Múzeum és a pozsonyi Liszt Intézet, a „Több mint szomszéd – magyar kulturális hét Pozsonyban” rendezvény szervezője, amelynek a kiállítás megnyitója is az egyik eseménye volt.

A kiállítást anyagilag támogatta a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alap.

Peter Janoviček

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!