Madách-nívódíjjal jutalmazták Hornyák István könyvét

Hírek
2024 06 13.

A Pozsonyi Kifli számára a 2024-es Madách-díj-átadás is sikerrel zárult: Hornyák István A kő metamorfózisa – Tisztelet Fadrusznak című regényéért nívódíjat kapott. Erről kérdeztük a szerzőt.

Hornyák István

Hornyák István Fadrusz Jánosról szóló kiváló életrajzi regénye tavaly jelent meg társulásunk gondozásában. Egy egyedülálló, hiánypótló kötetről van szó, hiszen a híres pozsonyi szobrászművész életéről és művészetéről Lázár Béla és Soós Gyula monográfiái óta több mint száz, illetve hatvan éve nem készült átfogó életrajzi írás. Hornyák vállalta a krónikási feladatot, melyért a június 11-én megrendezett 2024-es Madách-díj-átadáson nívódíjban részesítették eredeti szépirodalmi kategóriában.

A kő metamorfózisa – Tisztelet Fadrusznak című kisregényről és a díj átvételéről kérdeztük a szerzőt.

Hornyák István díjazott és Bolemant Éva, Kiadó

Pozsony történelmének megannyi olyan személyisége van, akiknek életét érdemes lenne papírra vetni. A sok jelölt közül miért éppen Fadrusz Jánosra esett a választása?

Számomra Fadrusz egy nagy felfedezés volt, amikor néhány éve elhatároztam, hogy elvégzek egy idegenevezetői tanfolyamot. Ott beszéltek róla az előadóink, és érzésem szerint nem túl nagy tisztelettel. Az első kimagasló alkotása, a Mária Terézia-emlékmű Pozsonyt díszítette 1921-ig, s talán a lerombolása váltott ki belőlük lelkiismeretfurdalást, ezért volt a fanyalgás. Engem viszont felvillanyozott a történet, egyre többet foglalkoztam Fadrusszal, egyre mélyebbre hatoltam az életébe, aminek eredményeképpen a pozsonyi kötődéseiről városnéző sétákat vezettem, cikkeket írtam. Végül úgy voltam vele, mint ő, amikor még nem volt elismert szobrász, és a megélhetése végett, ha nem is alantas, de művészi szempontból alsóbbrendű tevékenységet folytatott. „Szent Isten, mennyi tükörrámát és óraállványt, mennyi szekrényfödelet és falipolcot készítettem, és a sétapálcák és az esernyőnyelek milyen tömegét szolgáltatta ez a két kezem!” – mondogatta egykor. Nos, valahogy így voltam én is Fadrusz életének állomásaival. Úgy éreztem, az ismereteimtől túlcsordul a pohár, az addigiaknál valamivel több kell, és könyvet kell róla írnom.

Hornyák István, szerző és Jitka Rožňová, a zsűri elnöke

Hornyák István, szerző és N. Tóth Anikó, Bázis

A regény hosszas és alapos kutatómunka gyümölcse. Mi jelentette az Ön számára a legnagyobb kihívást a kötet megírása közben?

Ahogy már utaltam rá, valóban rengeteget kutattam, ámbár én ezt akkor nem tudományos értelemben vett tevékenységnek fogtam fel, mivel azon kívül, hogy egyre többet és többet akartam tudni Fadruszról, nem volt határozott elképzelésem a kutatás értelméről. A könyvírás gondolata fokozatosan érlelődött meg bennem. Igen ám, de én nem vagyok író, még ha újságíróként kenyerem is az írás. Ez volt az a paradox helyzet, amelyet fel kellett oldanom, és amit kihívásként éltem meg. De belevágtam, és most itt állok a titkok kapujában, amely mögött a szem szúrós tüskéket és tarka szirmokat lát, a orr csodálatos illatokat és csípős bűzt érez, a fül pedig a szférák zenéjét és kakofóniát hall. Ez az irodalom…

A könyvet regényes életrajzként lehetne a leginkább jellemezni. Olvasás közben olyan érzésünk támad, mintha valóban Fadrusz személyes hangja szólalna meg. Tudatosan választotta ezt az elbeszélésformát?

Nagyon is tudatos volt a választás. Nem akartam szokványos életrajzot írni, amely az író szemszögéből lineárisan írja le a főhős életét. Szokták mondani, hogy az ember közvetlenül a halála előtt látja leperegni saját életét. Fadrusz 1903 nyarán már nagyon súlyos beteg volt, s érezhette a halál közeledtét. Amikor a stószi klimatikus gyógyfürdőben keresett enyhülést súlyos tüdőbetegségére, már csak hetek voltak hátra az életéből. A könyvemben innen tekint vissza az életére, és belső monológként mintegy számba veszi a legfontosabbakat. Olvasott, talán még azt is mondhatom, hogy tanult ember vagyok, és elárulhatom, hogy az inspirációt a Fadrusz-könyv megírásához különböző módon ugyan, de Hermann Broch Vergilius halála és Péterfy Gergely Kitömött barbár című regénye adta.

A könyvvel idén az eredeti irodalom kategóriában Ön Madách-nívódíjat kapott, amihez szívből gratulálunk! Mit jelent az Ön számára ez az elismerés?

Legfőbbképpen a meglepetés az, amit éreztem a hír hallatán. Szinte mesébe illőnek érzem, hogy ilyen megtiszteltetésben, illetve elismerésben részesültem. Azt hiszem, egy új út kezdetén állok…

Csanda Gábor, Hornyák István, Vályi Horváth Erika, Polgár Anikó, Csehy Zoltán, Mészáros Tünde, Jitka Rožňová, N. Tóth Anikó a díjátadón

A kő metamorfózisa – Tisztelet Fadrusznak című kisregényt megvásárolható a Pozsonyi Kifli e-shopján.

Hernádi Henriett

Támogatóink

Don`t copy text!