Oroszvárról Carnuntumig, az antik Róma nyomában

Mi Pozsonyunk
2024 06 29.

Az Európai Régészeti Napok részeként évente megrendezett Limes Day a római kulturális örökség jelentőségére hívja fel a figyelmet. Az immár tizedik alkalommal megvalósuló egész napos eseményt az idén június 15-én, szombaton tartották. A római kulturális örökség UNESCO által védett két helyszínét, a szlovákiai Gerulatát és az ausztriai Carnuntumot összekötő esemény szervezője a Pozsonyi Városi Műemlékvédelmi Intézet (MUOP) volt.

Az oroszvári római Gerulata

A Római Birodalom határai, a „Limes Romanus” nemcsak a Földközi-tenger partjain, hanem az Európa közepén fekvő országok kulturális örökségébe is beletartoznak. A légió- és segédcsapattáborok, őrtornyok rendszere alkotta limes célja a Római Birodalom egybefüggő területének védelme volt. A Róma és a „barbárok területe” közötti határt régiónkban a Duna képezte.

A Limes Day 2024 kínálatában tárlatvezetések, gyermekprogramok, valamint a történelmi helyszínek közötti közlekedés is szerepelt „archeobusszal” vagy – a Cyklolimes csoport esetén – kerékpáron. Idén először az egykori Római Birodalom határának mentén, a Dunán evezve is el lehetett jutni az egyik helyszínről a másikra. A rendezvény tizedik évfolyama alkalmából a MUOP a Limes Romanus motívumát és első napi bélyegzőt tartalmazó egyedi levelezőlapot adott ki, valamint pólót is készített, amelyen a Legio XIV Gemina Martia Victrix (a Caesar által Kr. e. 57-ben alapított XIV. győzedelmes ikerlégió) szandáljának motívuma látható az oroszvári (Rusovce) római tegulán.

Mi a reggel a pozsonyi Eurovea bevásárlóközpont mellől induló archeobusz mellett döntöttünk, melynek első megállója Oroszvár, azaz a római Gerulata volt. Vezetőnk, dr. Vladimír Turčan, a Szlovák Nemzeti Múzeum régésze egész nap izgalmas információkkal látott el minket a Római Birodalom történetéből.

Gerulata megtekintése

A mai Szlovákia egyetlen olyan része, amely közvetlenül a Római Birodalomhoz tartozott, a Duna jobb partján fekvő kis méretű, Pozsonyhoz tartozó terület, ahol jelenleg Oroszvár található. Domitianus császár uralkodása (69–96) idején a cohors V. Lucensium segédcsapat katonái itt építették fel a Gerulata fa-föld tábort.

Az egyedülálló antik Gerulata emléke ily módon az ókorig nyúlik vissza. Eredeti épületeiből nem sok maradt fenn, mivel közép- és újkori épületek kerültek a helyükre.

Gerulatát magán a katonai táboron (castellum) kívül őrtornyok, civil település, temetkezési helyek és minden valószínűség szerint egy folyami kikötő alkotta. Hátországában villa rustica típusú mezőgazdasági települések jöttek létre (kőalapozású épületek, nagystílű gazdasági épületek, kerítéssel vagy körbefutó árokkal határolt földterületek).

A római város romjainak jelentőségét országunkban az is alátámasztja, hogy Gerulata 2021. július 30. óta a Római Birodalom határai – dunai limes (nyugati rész) műemlékeként szerepel az UNESCO rangos világörökségi listáján.

Oroszváron a Gerulata ihlette „Heritage Quest AR” nevű digitális mobiljátékot is bemutatták, melynek készítésében dr. Margaréta Musilová, a MUOP munkatársa is részt vett. A Római Birodalomba csöppenő játékos a kalandos virtuális utazás során az ifjú Félix szemén át megismerkedhet a mindennapi élettel egy villa rusticában a Gerulata katonai tábor közelében.

Az archeobuszos csoport vezetője, dr. Vladimír Turčan (balra) Carnuntum makettje előtt

A gerulatai látogatás után az ausztriai Carnuntumot vettük célba. Elsőként Petronell-Carnuntum település Römerstadt (Római város) nevű részének szabadtéri múzeumát tekintettük meg szlovák nyelvű tárlatvezetéssel.

A helyi idegenvezető és a csoport a római fürdő épületében

A régészeti skanzenben autentikusan rekonstruált római épületek, köztük működő, padlófűtéses fürdő várja a látogatókat.

Az alsó-ausztriai Carnuntum

Következő állomásunk Közép-Európa legnagyobb fennmaradt római kori építménye, a IV. századi Pogány-kapu volt.

A Pogány-kapu (Heidentor) Petronell-Carnuntum településen

A Cyklolimes kerékpáros csoport a Pogány-kapunál

A katonai tábor amfiteátrumának megtekintése után Bad Deutsch-Altenburg, régi magyar nevén Németóvár városába, a part menti park szélén álló Carnuntinum múzeumba vezetett az utunk.

Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia két legelismertebb építésze, Friedrich Ohmann és August Kirstein által épített múzeumot 1904-ben maga Ferenc József nyitotta meg. A római vidéki villa stílusában épült historizáló épület a római provinciák jellegzetes építészeti jegyeit viseli magán.

A Carnuntinum múzeum Bad Deutsch-Altenburg fürdővárosban

Gyűjteményét a Carnutnum területén talált eredeti, esetenként 2000 évnél is régebbi leletek alkotják. Ez a több mint kétmillió tételből álló gyűjteménnyel rendelkező tudományos intézmény Ausztria legnagyobb római tematikájú múzeuma.

A Carnuntinum múzeum

A rómaiak nyomában tett kirándulásunknak ez a múzeumlátogatás volt az utolsó programpontja, ezután már Pozsony felé indult velünk Alsó-Ausztriából az archeobusz. Mint dr. Turčan szellemesen megjegyezte, az egykori Római Birodalom területéről az Apollo hídon át a Duna túlsó partjára, az egykori „barbár” területre jutottunk.

A Római Birodalom dunai határán folytatott evezőstúra résztvevői. Útvonaluk Bad Deutsch-Altenburgból a Károlyfalvi-öbölig tartott

Tartalmas, meleg júniusi napunk volt, máris várjuk a Limes Day 2025-ös, 11. évfolyamát.

A LIMES DAY 2024 rendezvényt a Pozsonyi Városi Műemlékvédelmi Intézet (dr. Margaréta Musilová és dr. Kristína Šabíková) szervezte a Szlovák Tudományos Akadémia Szlovák Régészeti Intézetével, a Pozsonyi Városi Múzeummal és a Bratislava Tourist Boarddal együttműködve, az SK UNESCO védnöksége alatt.

A római téma iránt részletesebben érdeklődőknek a „Rímske pamiatky na Strednom Dunaji. Od Vindobony po Aquincum” (Római emlékek a Közép-Dunán. Vindobonától Aquincumig) című kötetet (szerzői: Margaréta Musilová, Vladimír Turčan és mtsai) ajánljuk, melynek 2024-ben frissített kiadása jelenik meg.

 

Peter Janoviček

a MUOP, a Pozsonyi Városi Múzeum és a Römerstadt Carnuntum anyagainak felhasználásával

Fordította: Böszörményi Péter

Támogatóink

Don`t copy text!