A „Régi pozsonyiak vagyunk” című páratlan kötet ünnepélyes bemutatója

Hírek
2022 10 15.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás műhelyében készült könyvújdonságról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Az ismert és kevésbé ismert pozsonyi polgárok albumaiból származó számos egyedülálló fényképet tartalmazó háromnyelvű köteten csaknem harmincan dolgoztak több mint egy éven át. A régi pozsonyi emlékek tárházát 2022. október 24-én vehetik kézbe az olvasók.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás összeállításában és kiadásában megjelenő „Régi pozsonyiak vagyunk” című, egyedülálló kötet 21 történetet tartalmaz a régi Pozsonyból. Minden egyes fejezete egy-egy pozsonyi polgár egyedi, autentikus elbeszélése családja történetéről, illetve szülővárosához fűződő kapcsolatáról. A személyes szövegeket az adott család régi albumaiból származó, többségükben még publikálatlan, patinás fényképek sokasága gazdagítja. A családi fotóalbumok lapozgatásába merülő olvasó a „régi pozsonyiak” révén visszatekinthet a letűnt, de ma mégis újjáéledni látszó időkbe, felidézve a Pozsony, Pressburg és Bratislava néven is ismert többnyelvű város gazdag és dicső történetét.

A régi Pozsonyban a „Régi pozsonyiak vagyunk” című kötet mindhárom nyelvét beszélték. A könyvben pozsonyi családok ismert és kevésbé ismert képviselőinek visszaemlékezései olvashatók, akik fényképeket bocsátottak rendelkezésre családi fotóalbumukból. Szerepel köztük például Lucia Molnár Satinská, Tomáš Stern, a Pozsonyi Zsidó Hitközség elnöke, Štefan Holčík, az ismert történész és Viera Kamenická író.

Mesél családja történetéről Katarína Štubniaková Tallóczy is, akinek dédapja, Schwappach Ágost egykor a pozsonyikifli-sütők koronázatlan királyának számított, valamint a legendás pozsonyi Levius cukrászda alapítójának unokája, Marta Sovincová is. A kötet címét is az ő visszaemlékezése ihlette. Mint elbeszéléséből kiderül, amikor nagyapját, Levius Vilmost az 1930-as népszámlálás során a nemzetiségéről kérdezték, ő csak annyit mondott: „Ich bin ein Pressburger”, azaz: pozsonyi vagyok.

A Pozsonyi Kifli Pt. több mint egy éven át, csaknem harminc munkatárs bevonásával dolgozott az 1,87 kilogrammot nyomó, 344 oldalas, szlovák-magyar-német nyelvű köteten.

A „Régi pozsonyiak vagyunk” című kötetet 2022. október 24-én, 18 órai kezdettel, összeállítói és szerzői jelenlétében mutatják be a Štúdio A2-ben (Mickiewicz utca 2.).

A köszöntőt és a bevezetőt a Pozsonyi Kifli Pt. elnöke, Bolemant Éva mondja. A rendezvény moderátora Peter Janoviček publicista, író, az összeállítók egyike lesz, aki a kötetben visszaemlékezéseivel és régi fotókkal szereplő Lucia Molnár Satinskával, Štefan Holčíkkal, Brogyányi Mihállyal és Viera Kamenickával beszélget majd.

A könyvet Juraj Šedivý történész professzor mutatja be.

Az esemény Facebook meghívója itt  >>>

ESHOP ITT >>>

A kötet a Kisebbségi Kulturális Alap 2021. évi anyagi támogatásával jelent meg.

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!