Kültéri kiállítással emlékezik meg a Pozsonyi Kifli a városban történt 1919-es eseményekről

2019 09 23.

Az 1919-es pozsonyi eseményeknek állít emléket a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szerdán nyíló kültéri kiállítása.

Száz évvel ezelőtt egy többségében németek és magyarok lakta magyarországi város Pozsonyból (Pressburg, Prešporok) előbb rövid időre nem hivatalosan Wilsonovo (Wilsonváros), később hivatalosan Bratislava, a Csehszlovákián belüli szlovákiai országrész adminisztratív központja – tulajdonképpeni fővárosa – lett.

A Csehszlovák Köztársaság kikiáltásakor egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy Pozsony a formálódó új államhoz tartozhat, s azon belül a szlovákiai rész központjává válik. S az sem volt biztos, hogy Bratislavának fogják hívni. A város korábbi szlovák neve ugyanis Prešporok vagy Požúň volt; előbbi lényegében a német Pressburg, utóbbi a magyar Pozsony hagyományos szlovák és változata.

Pozsonyt 1919. január 1-jén foglalták el a csehszlovák legionáriusok. Ezt követően az akkori lakosság többségének ellenszenves új karhatalom egyre inkább megerősítette pozícióit. E folyamatnak egyfajta kicsúcsosodása volt a „véres szerda” vagy „pozsonyi sortűz” nevén ismert tragikus esemény. 1919. február 12-én a legionáriusok a megszállás ellen is tüntetők – zömmel németek és magyarok – közé lőttek a Régi vásárcsarnok (az akkori Városi vásárcsarnok) előtti téren. A sortűz következtében többen életüket vesztették, számosan megsebesültek.

Az 1919-es pozsonyi eseményeknek állít emléket a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás rendhagyó „pop-up” kiállítása, amelynek ünnepélyes megnyitójára, 2019. szeptember 25-én (szerdán) 18 órára az óvárosi Komenský térre várják az érdeklődőket.

A kiállítás gerincét történelmi források, a régi pozsonyiak és a városba bevonuló csehszlovák legionáriusok korabeli visszaemlékezései alkotják. A városi színház mögötti Komenský téren, a nemrégibben kulturális közösségi térré formált egykori parkolón helyén 30 háromnyelvű információs panelt helyeznek el, amelyek október 6-ig tekinthetők meg a helyszínen.

A projekt koordinátora Ifj. Papp Sándor, a Pozsonyi Kifli alapítója, a kiállítás kurátorai Korpás Árpád idegenvezető és Ján Vyhnánek várostörténész, az egyesület alelnökei, a képzőművészi kivitelezés pedig Szabó Réka munkája.

A kiállítást a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!