Megjelent a Pozsonyi naptár 2017! Izabella főhercegnő, a régi Pozsony fotósa

Pozsonyi naptár
2016 11 2.

A harmadik éve megjelenő Pozsonyi naptárba, ezúttal Izabella főhercegnő száztíz éves felvételei közül válogattak ki képeket a kiadvány szerkesztői.

A főhercegnő nagy méretű, 21×27 cm-es üvegnegatívokat használt, így rendkívül részletes felvételeket készíthetett. Ez irányú tevékenységét Pozsonyban kezdte, ahol a szívesen fényképezkedő család megörökítésében több fotográfus is jeleskedett. Izabella művészi felvételeit számos szaklap közölte, és a nemzetközi fényképkiállítások közönsége is rendszeresen találkozhatott velük. Értékes fotográfiai hagyatéka ma a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe tartozik.

00

A jelenlegi Németország területéről származó Isabella von Croÿ-Dülmen főhercegnő, az örökség révén hatalmas birtokokhoz jutó Habsburg–Tescheni Frigyes főherceg felesége a Habsburg-dinasztia egyik legrokonszenvesebb tagja. A főhercegi család – mivel Pozsony társadalmi életében nagy jelentősége volt állandó jelenlétének – az egykori Grassalkovich-palotában rendezte be székhelyét. Kezdetben csak bérelték, majd 1897-ben meg is vásárolták a palotát.

01

Házi hangverseny a Grassalkovich-palotában 

A gyönyörű barokk épület számtalan előkelő vendéget fogadott, Ferenc Ferdinánd is gyakran tette itt tiszteletét. Izabella főhercegnő azt remélte, hogy a trónörökös benősül a családjába. Egyszer azonban a kastély teniszpályáján megtalálta Ferenc Ferdinánd elveszített zsebóráját, és csalódottan, feldúltan látta, hogy az órába helyezett fényképen nem a leánya, hanem az egyik udvarhölgye, bizonyos Chotek Zsófia szerepel – de ez már egy másik történet…

 02

 A Grassalkovich-palota

Izabella példás családanyaként irányította a főhercegi udvartartást, segített férjének a birtokok igazgatásában, kötelességtudó és gyermekszerető, kilenc gyermekét gondosan nevelő nagyasszony volt. Kortársai a komoly ambíciókkal megáldott főhercegné szépsége és bölcsessége mellett rendkívüli akaraterejére és hatalomvágyára is rámutattak. Rossz nyelvek szerint papucs alatt tartotta Frigyest.

03

Izabella főhercegnő vadászaton

Izabella a társadalmi helyzetének megfelelően egész életében kiemelt érdeklődést mutatott a közélet és a jótékonykodás iránt. A szociálisan érzékeny, elkötelezett asszony támogatta a magyarországi népi kézműipar fejlődését, saját nevét viselő nőegyletet alapított Pozsony és környéke házi hímzőiparának felvirágoztatására, és a pozsonyi gyermekmenhely pártfogója volt. Családjával gyakran kilovagolt a város környékére, szerette a vadászatot, és elismert teniszjátékos volt.

04

Kilovaglás a Pötcseni ligetbe

06

Kirándulás Dévényben

Legnagyobb szenvedélye azonban a későbbi nemzedékek szerencséjére a fényképezés lett, amely a 19. század kilencvenes éveire már a főúri rétegeket is meghódította. Az amatőr fotózás első nagy korszakáról beszélünk. A fotografálás azonban ekkor még drága mulatság volt, tömegek nem hódolhattak neki.

05

Vártelek-utca/ Židovská ulica / Schlossgrundgasse 

09

  A Mihály-kapu

Pozsonyi Kifli PT.

 

Támogatóink

Don`t copy text!