Régi pozsonyiak vagyunk – május 30-ig látható a Pozsonyi Kifli PT kültéri kiállítása

Hírek
2021 05 23.

Május 30-ig tekinthető meg a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás Ich bin ein Pressburger – Ich bin eine Pressburgerin / My sme starí Prešporáci / Régi pozsonyiak vagyunk című kültéri (pop-up) kiállítása az Óvárosháza udvarán.

A szlovák, magyar és német nyelvű paneleken régi pozsonyi családok leszármazottai, Aich Péter, Bertha Mária, Brogyányi Mihály, Holényi Gergő, Peter Janoviček, Kálmán László, Samarjay Zoltán, Monika Schweighofer és Marta Sovincová mutatja be családja történetén keresztül a város múltját és a pozsonyiak identitását.

A Pozsonyi Kifli PT a kiállítást még tavaly szerette volna megrendezni, de a koronavírussal kapcsolatos járványügyi korlátozások miatt erre csak most nyílt lehetőség. A május 18-i megnyitón jó volt látni és hallani, hogy a résztvevők sokáig, kedvvel cseverésztek a patinás udvaron.

A több mint 70 résztvevőt Korpás Árpád, a kiállítás társkurátora, a Pozsonyi Kifli alelnöke köszöntötte. Üdvözölte a megnyitón megjelenteket, majd név szerint bemutatta a szereplőket és szerzőket, akikről közös fotó is készült.

A kiállítást a Pozsonyi Városi Múzeum vezetésével megbízott Zuzana Palicová nyitotta meg. Köszöntőjében megemlítette, hogy a járványügyi korlátozások után ez az első rendezvény az Óvárosháza udvarán. Örömmel tölti el, hogy a múzeum és társulás együttműködik.

A Pozsonyi Kifli tevékenysége tíz éve alatt számos családi gyűjteményt, hagyatékot dolgozott fel. Ebből az értékes anyagból született meg az idei pop-up pályázatának koncepciója, amelyért a kiállítás szerzője, Ifj. Papp Sándor és Bolemant Éva koordinátor a felelősek. A látvány és a grafikai kivitelezés Szabó Réka munkája.

A kiállítást támogatta a Kisebbségi Kulturális Alap, a Tatra Bank Alapítvány és a Szlovák Gázművek Alapítványa. Partnerek: Pozsonyi Városi Múzeum, Pozsony Város Emlékezete – pammap.sk.

Pozsonyi Kifli

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!