Günamédész, Pallasz Athéné és az elíziumi mezők Pozsonyban – Korpás Árpád második városnéző sétája

Tematikus városnéző séták
2024 10 12.

Pozsony és az antik világ mítoszainak kapcsolatát ismerhette meg a séta közel hetven résztvevője.

Szeptember 29-én nem mindennapi témával indult meg a Pozsonyi Kifli sétasorozatának következő programja. Korpás Árpád idegenvezető a fővárosban fellelhető görög és római mitológiai emlékekről és műalkotásokról tartott tematikus városnézést, felidézve nemcsak az antik mítoszokat, de bemutatva azt is, mit szimbolizáltak mindezek a pozsonyi polgárok számára.

A hűvös és szeles idő ellenére mintegy hetven ember gyűlt össze a Fő téri Günamédész-szökőkútnál, ahonnan Pozsony egykori „elíziumi mezejére” látogattunk el, majd szemügyre vettük a városban található szatírokról, nimfákról és atlaszokról mintázott műemlékeket, valamint a Prímási palota oromzatáról figyelő istenségek szobrait. Korpás Árpád előadásából megannyi érdekes tényt tudtunk meg az antikvitás mitológia alakjainak jelentőségéről, illetve Pozsony városépítésében, művészetében és a lakosainak képzeletében betöltött szerepükről.

A séta résztvevőinek, különösen a Magyarországról ideérkezőknek köszönjük a részvételt, Korpás Árpádnak pedig az ismételten tartalmas és izgalmas városnézést.

Hernádi Henriett

Fotó: Miroslava Mydliarová

Támogatóink

Don`t copy text!