Újabb rangos díjat kapott a Pozsonyi Kifli

Hírek
2019 03 12.

A Július Satinský népszerű szlovák színművészről, humoristáról és publicistáról elnevezett rangos díjat kapta meg 2019. február 16-án a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás.

A Bratislavská čučoriedka – Cena Júliusa Satinského (Pozsonyi Áfonya – Július Satinský-díj) elnevezésű elismerést az egyesület nevében annak alelnöke, Korpás Árpád vette át a pozsonyi Vigadóban (Reduta) tartott Pozsonyi bálon (Prešporský bál).

A díj odaítéléséről az ismert személyiségekből (Peter Lipa, Iveta Malachovská, Vladimír Grežo, Dana Lapšanská és Katarína Rimóczyová) álló Július Satinský Tiszteletbeli Tanács dönt évről évre. Két kategóriában adnak át díjat. Az egyik az Eszme – Tett kategória, amely keretében „egyén – közösség nem konvenciózus és felfedező tettét, tevékenységét“ ismerik el ily módon. A másik kategória a Személyiség – olyan elismert személyiségek részesülnek elismerésben, akik társadalmi tevékenységükkel vagy szakmai életművükkel hozzájárulnak Pozsony értékidentitásának erősítéséhez. A Pozsonyi Kifli az Eszme – Tett kategóriában lett díjazott. A Személyiség kategóriában idén Janko Lehotský zeneszerző és énekes, az egykori legendás Modus együttes tagja vehette át az elismerést.

Bolemant Éva

A Pozsonyi bálon (Prešporský bál) zajló átadó ünnepségen előbb dokumentumfilmet mutattak be a Pozsonyi Kifliről, amelyben Bolemant Éva, a társulás elnöke foglalta össze, mi mindennel foglalkozik a lassanként egy évtizede működő szervezet. Korpás Árpád alelnök rövid ünnepi beszédében az egyesület vezetősége, tagjai és szimpatizánsai nevében is köszönetet mondott a nagy presztízsű díjért. Hangsúlyozta, ez a kitüntetés kiváltképp értékes a Pozsonyi Kifli számára, hiszen tevékenysége a pozsonyi toleráns együttélés azon alapelveire, hagyományaira épül, amelyeket a díj névadója, Július Satinský is vallott.

Ján Vyhnánek

A bál idején kiosztott magazinban hosszabb ismertető olvasható a Pozsonyi Kifli tevékenységéről és vezetőiről – az említetteken kívül ifj. Papp Sándorról, a társulás egyik alapítójáról és a népszerű www.pozsonyikifli.sk portál főszerkesztőjéről, valamint az ismert várostörténész Ján Vyhnánek alelnökről.

Korpás Árpád és  Ifj. Papp Sándor

A 16. évfolyamát élő díj rangját jelzi az is, hogy korábban számos jeles személyiség kapta meg: Mária Kišoňová-Hubová operaénekes, Viktor Hulík képzőművész, Štefan Holčík történész, Selma Steinerová és Dagmar Ložeková, a Steiner antikvárium újraindítói, Ján Miloslav Bahna építész, Albert Marenčin, a Pozsonyról szóló Bratislava – Pressburg könyvsorozat kiadója, Hilda Múdra műkorcsolyaedző, Svetozár Ilavský szobrászművész, Soňa Kovačevičová néprajzkutató, Barbara Ukropcová orvostudományi szakember, Tomáš Janovic író, Eva Siracká, a rákellenes mozgalom ismert szlovákiai aktivistája, Peter Lipa énekes és zeneszerző, Peter és Pavol Hochschorner víziszlalomozók, Emília Vášáryová színművész, Vladimír Michal, az Artforum könyvkiadó alapítója, Karol Kállay fotóművész, a Bratislava Hot Serenaders együttes, Milan Lasica színművész, Anton Srholec katolikus lelkipásztor és publicista, Miroslav Cipár képzőművész, Gabriel Drobniak műemlékvédelmi szakember, Marián Labuda színművész, Illach Van Ojen és B. Zavarská, a pozsonyi Jó Piac (Dobrý Trh) megalkotói, Pavol Hammel énekes és dalszerző, G. H. Meulensteen és V. Polakovič a pozsonyi Danubiana Meulensteen kortárs képzőművészeti múzeum létrehozói, Kamila Magálová színművész és Tomáš Berka színházi szakember és várostörténész.

Pozsonyi Kifli

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!