Köpcsény: séta egy Pozsony melletti osztrák községbe

Történelem
2024 02 11.

Sokan vannak köztünk, pozsonyiak között, akik időnként gyalogos vagy autós kirándulást tesznek a városunktól alig néhány kilométernyire fekvő Kittsee/Köpcsény községbe. A közigazgatásilag Burgenland tartomány Nezsideri (Neusiedl am See) járásába tartozó, egykori monarchiabeli település több nevet is viselt az évszázadok során, a Köpcsény, Kopčany, Kittsee mellett még horvát neve is volt: Gijeca. A sárgabarack-ültetvényeiről híres település mintegy 30 000 sárgabarackfáján nem kevesebb mint évi 700 000 kg mézédes gyümölcs terem. Jellegzetes aromáját a pannon éghajlat forró nyarainak és a régió különleges talajviszonyainak köszönheti. A legtöbb fajtából kiváló lekvár vagy gyümölcslé készíthető, nem is beszélve a közkedvelt Schnapsról. 

Virágzó sárgabarackültetvények a burgenlandi Köpcsény község határában. Fotó: Peter Janoviček

Aki gyalogos turistaként jön Köpcsénybe a pozsonyi Ligetfaluból (Petržalka), egymás után több olyan történelmi objektumra is rácsodálkozhat, amelyek a település meghatározó jellegzetességei. A faluba érve jobboldalt először a temető bukkan fel, sok ismerősen csengő névvel, amelyek között horvátok is akadnak. Miután az Oszmán Birodalom a 16. században elpusztította a települést, azt főként horvát földművesek népesítették be – ebből az időszakból származik a Gijeca horvát név is. 1898-tól a község Budapest politikai döntése alapján a Köpcsény nevet viselte.

A főtér egy régi képeslapon. Forrás:  www.best-of-burgenland.com

A 20. század elején a falu eredeti lakói közül sokan hazatértek Amerikából, és házat építettek itt. Egész új utcák jöttek létre, és a hazatérők a település újonnan épült résznek a Chikago nevet adták.

A Chikago negyed, háromnyelvű emléktáblával. Fotó: Peter Janoviček

A temető után jobbra fordulva, az utca bal oldalán egy várra emlékeztető, robusztus épület tűnik a szemük elé. Az egykor végvárként szolgáló úgynevezett óvár (Altes Schloss) története a 12. századig nyúlik vissza. A viharos történelmi események következtében elpusztult eredeti várat a 14. században újjáépítették. Az épület az idők során több nemesi család tulajdonában is állt. Néhány évtizeden át a Batthyány-Strattmann család volt a vár gazdája, Köpcsény szempontjából pedig nagy jelentőségű a neves szemészorvos és filantróp, dr. Batthyány-Starttmann László munkássága, aki 1902-ben kórházat alapított a községben.

A Pozsony melletti köpcsényi kastély. Matthias Greischer metszete, 1680 körül. Forrás: Wikimedia Commons

Közvetlenül az óvár mellett található a műemlékvédelem alatt álló zsidó temető. Köpcsény azon települések közé tartozott, ahol a 17. század végén letelepedhettek a zsidók, amihez Esterházy hercegtől kaptak védettséget. A 19. század végén körülbelül 800 volt az itt élő zsidók lélekszáma, ez a szám azonban a következő évtizedekben meredeken csökkent. A második világháború előtt, 1938-ban teljesen kitelepítették a zsidókat Köpcsényből. Egyik éjszaka kiűzték otthonukból és egy homokos szigetre szállították őket a Duna közepén. Szerencsére segítséget kaptak Dévény (Devín, németül Theben) lakóitól, akik átmeneti szállást biztosítottak számukra. Később a kitelepítettek megsegítésén dolgozó pozsonyi zsidó szervezetek is bekapcsolódtak a segítségnyújtásba, aminek köszönhetően a Köpcsényből kitelepített zsidók kivándorolhattak.

A zsidó temető. Fotó: Peter Janoviček

A zsidó temető után a „Neues Schloss”, vagyis a Dr.-Ladislaus-Batthyany-Platz 1. szám alatt álló új várkastély felé vesszük az irányt. Mintegy 15 percnyi sétával eljutunk a nagy kastélypark kapujához.

A 17. század elején épült várkastély a parkjával együtt Észak-Burgenland egyik legjelentősebb barokk emléke. A kastély 2008 végéig néprajzi múzeumként működött, de ez sajnos pénzügyi okokból nem volt fenntartható. A komplexum ma regionális kulturális központként szolgál.

Maga az épület számos sötét, tragikus pillanatot élt át az idők során. Az elmúlt száz évben hányatott volt a sorsa, többször is gazdát cserélt. A várkastélyt 1730 és 1740 között, amikor Esterházy Pál gróf tulajdonában állt, barokk stílusban átépítették. A kor mércéjével mérve pazarul felszerelt kastély istállójában akár 36 lovat is el lehetett helyezni. Gyakran vendégeskedtek itt a kor jelentős személyiségei, sokan az akkori tulajdonosok, az Esterházyak vadászatra szóló meghívására érkezve. Maga Mária Terézia is ellátogatott ide Pozsonyba tartva.

A várkastély 1870-ben a Batthyány-Strattmannok birtokába került. Ebből a családból származott a már említett dr. Batthyány-Strattmann László is, aki az atyjától a 19. század végén megörökölt épületen a 20. század elején nagyszabású átalakítást végeztetett, szinte minden enteriőrt neobarokk stílusúvá formálva. Új könyvtárat is létesített. Mivel a neves szemészorvos ingyen gyógyította a szűkölködő betegeket, a „szegények orvosaként” vált ismertté. A köpcsényi kórházat is saját pénzéből építtette 1902-ben.

A barokk kastély és kertje. Fotó: Peter Janoviček

A kastély a második világháború alatt katonai kórházként szolgált, a háború végére azonban súlyosan megrongálódott. Közvetlenül a háború befejeződése után további komoly károkat szenvedett. Ebben az időszakban a még használható helyiségek egy részét az orosz parancsnokság foglalta el, később pedig egyszerű lakásokat alakítottak ki a kastélyban a menekültek számára. Az utolsó tulajdonosok örökösei végül 1961-ben eladták a kastélyt Manfred Mautner-Markhof ismert üzletembernek, aki hamarosan továbbértékesítette azt. Ez volt talán a kastély fennállásának legrosszabb időszaka, mivel az új tulajdonosok az utolsó érték- és berendezés tárgyakat is eladták.

Az ingatlan végül 1966-ban Köpcsény község tulajdonába került, és így megmenekült a végső pusztulástól. Ezután teljes felújítás következett. Mint már említettük, a létesítmény ma regionális kulturális központként szolgál, amely főleg a nyári időszakban számos eseménynek, például koncerteknek és színházi előadásoknak ad otthont a „Nyári akadémia” rendezvény keretében.

Landerer Lajos: Köpcsényi romok, 1830. Az alkotás a faluban kitört tűzvész következményeit mutatja be. Forrás: Pozsony Városi Galéria, GMB, C 5870

Hundsheim, Prellenkirchen és Köpcsény község környéke Magyarországon. Schweickhardt 1837. Forrás: Wikimedia Commons

Renáta Janovičková

Fordította: Böszörményi Péter

Támogatóink

Don`t copy text!