A BIBIANA díját kapta a Rómer Flóris, a mesék megmentője című könyv

Pozsonyi mesék
2021 11 12.

A Pozsonyi mesék sorozatban megjelent kötetünk felkeltette a szigorú szakmai zsűri figyelmét, amely hosszas mérlegelés után a 2020 ősze kategóriában a Legjobb gyermekkönyv díját a Rómer, a mesék megmentője című kiadványnak ítélte. A díjat a könyv szerzője, fordítója és a kiadó Pozsonyi Kifli Polgári Társulás közösen kapta.

A díjakról szakmai zsűri döntött, amelyben két szervezet képviselői kaptak helyet. Az egyik a BIBIANA Nemzetközi Gyermekművészeti Ház, a másik az IBBY szlovákiai szekciója (International Board on Books for Young People, azaz a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa). Ez a kormányzatoktól független szervezet az UNESCO mellett működik. A zsűri tagjai sokéves szakmai tapasztalattal bíró szakemberek. “A kiadók által a versenybe nevezett kiadványokat háromtagú irodalmi és háromtagú képzőművészeti bizottság bírálta el” – pontosította Eva Cíferská, az IBBY szlovákiai szekciójának titkára.

A BIBIANA oklevele

A BIBIANA Nemzetközi Gyermekművészeti Ház minden évben hét különböző versenyt hirdet meg. 1991-től A legszebb gyermekkönyv díja mellett a Legjobb gyermekkönyv díjért is versenyeznek a kiadványok. A zsűri mindkét szakmai díjat évszakok szerinti kategóriákra osztotta. “Az idén az irodalmi bíráló bizottság egész nyáron át olvasott – értékelte az összes kategórában benevezett kiadványt” – részletezte a bíráló bizottság munkáját Eva Cíferská.

A legjobb gyermekkönyv díjának odaítélésekor a zsűri a gyermekkönyveket nem az illusztrációk minősége, hanem a tartalom alapján bírálja el. A 2020 őszének legjobb gyermekkönyve kategóriába 27 kiadványt neveztek be. A kategóriában négy győztest hirdettek, ezek egyike a Rómer, a mesék megmentője című kiadvány lett, melynek szerzője Szalay Zoltán, a szlovák fordítás pedig Jitka Rožňová munkája. “ A zsűri értékelte a benevezett könyvek irodalmi színvonalát, a történetmesélés stílusát. Ebből a szempontból érdemelte ki a díjat ez a könyv” – ismertette a döntést Eva Cíferská.

 

Rómer, a mesék megmentője

A régész, botanikus, muzeológus Rómer Flóris meseformában előadott története tele van csodálatos gondolatokkal. Bölcs, inspiráló, lelkesítő gondolatokkal. – nem csupán a gyermekek, de a felnőttek számára is. “Elsősorban Rómer életének pozsonyi időszakával foglalkoztam. Ez az időszak hordozza a legtöbb, a mai olvasó számára is aktuális üzenetet” –  magyarázta a könyv szerzője, Szalay Zoltán.

Szalay Zoltán a Pozsonyi mese könyvbemutatón

Rómer Flóris Ferenc (1815 – 1889) Pozsonyban (korabeli nevén Pressburg/ Prešporok) született. A bencéseknél tanult és kezdetben tanárként működött. Nagy erőfeszítéseket tett a szabadság, történelem, a természet és a műemlékek védelmében. “Rómer ugyanis számos közérdekű tevékenységet folytatott, hatalmas tudását felhasználta a környezete fejlesztésére, szépítésére, így Pozsony érdekében is sok hasznos dolgot tett.” –  tette hozzá a kitüntetett könyv szerzője.

Rómer Flóris Ferenc sok tekintetben korát meghaladóan modern volt. “Az is aktuális benne, hogy elkötelezetten harcolt a dezinformációk ellen, amelyek a 19. században is terjedtek a különböző fórumokon” – magyarázta Szalay Zoltán.

A szlovák nyelvű változat borítója.

A Rómer, a mesék megmentője című könyv magyar nyelven Rómer Flóris Ferenc halálának 130. évfordulója alkalmából jelent meg. “A határidőt szerencsére sikerült tartanunk, ami nemcsak az én érdemem, hanem Lukács Zsolt illusztrátoré is, akivel nagyon jól együttműködtünk.” – mondta a díjazott könyvvel kapcsolatban Szalay Zoltán.

2020 őszén a könyvet a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szlovák nyelven is kiadta.

“A könyv fordítása kifejezetten szórakoztató munka volt és számos kellemes pillanatot adott. Nagyon tetszett például a pozsonyi (pressburgi) madárgyíkokról szóló történet és az ezzel kapcsolatos illusztráció a könyv borítóján.”– emlékezett vissza a munkára a fordító, Jitka Rožňová. “Nagyon bájos könyv, meglepő és szórakoztató az első oldaltól az utolsóig. Biztos vagyok benne, hogy a fiatalabb és idősebb olvasók is jól fognak szórakozni az olvasásakor.”– tette még hozzá Jitka Rožňová.

“A szlovák nyelvű változattal neveztünk be a Az év legjobb gyermekkönyve díjért meghirdetett versenybe” – vette át a szót Bolemant Éva, a polgári társulás elnöke, aki egyben A pozsonyi mesék sorozat főszerkesztője.

A versenykiírásnak megfelelően a díjat a szerző, a fordító és a kiadó közösen kapja.. Ez esetben a díjazott kiadó a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. “Nagyon örülünk, hogy a Rómer, a mesék megmentője című könyvünk ilyen rangos elismerésben részesült” – árulta el Bolemant Éva.

A polgári társulás a Pozsonyi mesék sorozatban már tíz gyermekkönyvet jelentetett meg Pozsony jelentős személyiségeiről. A még kapható példányok megvásárolhatók a kiadó szlovák nyelvű e-shopján keresztül illetve a közelgő pozsonyi karácsonyi vásárban. Köztük lesz a szakmai zsűri által 2020 ősze legjobb gyermekkönyvének választott Rómer, a mesék megmentője című kiadvány is.  Magyar e-shop itt »»»

Katarína Králiková

Támogatóink

Don`t copy text!