A pozsonyi Ferenciek tere – ahogy mi látjuk

GENIUS LOCI
2016 12 6.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás már csaknem két hete jelen van a karácsonyi vásáron, olvasóink közül is biztosan sokan látták már standunkat a Ferenciek terén, a sor legszélén.

03

A stadunk a Ferenciek terén.

A Ferenciek tere az egyik legrégebbi közterületünk, hiszen már a 13. században létezett! Bár gazdag történetét jól ismerjük, mégis egészen más élmény itt mindennap hosszú órákon át érezni a történelem leheletét, mint az év egyéb szakában átsétálni a téren.

svk_gmb

Rudolf Alt, Franz Josef Sandmann: A pozsonyi Fő tér, webumenia.sk

A közvetlenül mögöttünk álló gyönyörű, reneszánsz Paur-ház (7. sz.) 1600 körül, több gótikus épület összekapcsolásával jött létre. Ahol ma a Szlovák Takarékpénztár fiókját találjuk, ott a 19. század 70-es éveiben a Westungarischer Grenzbote szerkesztősége működött. Nem sokan tudják, hogy mielőtt a Fő térre költözött volna, az egykori gótikus épületben székelt a régi pozsonyi városháza. 1434-ben itt szállt meg Zsigmond király.

01

A Ferenciek tere 1880 körül. Balra a Westungarischer Grenzbote szerkesztősége látható.

A Paur-ház mellett torkollik a térbe az egykori Korvin, ma Fehér utca. Első épülete egy gótikus ház a 14. és 15. század fordulójáról, melynek homlokzatán egy igazi pozsonyi ritkaságot, szőlőben dolgozó munkásokat ábrázoló reneszánsz falfestményt láthatunk. 2002-ben itt nyílt meg városunk híres születte, Arthur Fleischmann múzeuma, aki családjával ebben a házban lakott. A szemközt (8. sz.) immár 6 évszázada álló, ám empire homlokzatú épület kovácsoltvas kapuja a mai napig hirdeti készítője nevét: „Marton L. és fia Pozsony”. A 19. század elején ez volt a híres zongorakészítő, Schmidt Károly otthona, akit olyan művészek is nagyra becsültek, mint Liszt Ferenc vagy Johann Nepomuk Hummel.

00

A bal oldali házban Schmidt Károly, a jobb oldaliban Kumlik József lakott.

A szomszédban (9. sz.) álló, még öregebb ház támfalába beépítettek egy napóleoni háborúkból származó ágyúgolyót. A 19. század 60-as éveiben itt lakott Kumlik József, az Egyházi Zeneegyesület alapítója. Vajon mit szólna hozzá, hogy a ma már megroggyant, üresen álló épület mellett nap mint nap diplomata-rendszámú autók parkolnak? Az „érinthetetlenek” arrogáns és primitív hozzáállása sajnos évek óta a tér szégyenfoltja.

Standukkal szemben a tér legfiatalabb háza áll (3. sz.). 1936-ban Szalatnai-Slatinský Artúr tervei alapján építtette Frostig Izidor ékszerész, akinek a cégét a II. világháború után államosították, őt magát pedig 1952-ben „az ellátás és a devizagazdaság veszélyeztetése, adóelkerülés és -veszélyeztetés” vádjával koncepciós perben elítélték, és „szocialista építkezésünk veszedelmes kártevőjét eltaposták, mint a férget”.

02

A Burgundia bontásának megkezdése. Hamarosan itt áll majd a Frostig-ház. 

Hosszú időn át a szomszédos ferences kolostor Burgundia nevű gazdasági udvara működött itt. A földszint istállóként szolgált, az emeleten pedig laikus testvérek és szegény diákok laktak, akik számára a kolostor ingyen nyújtott kosztot és kvártélyt. A később világi kezekbe került épület egy ideig a Pressburger Tagblatt szerkesztőségének is otthont adott.

06

A Pozsonyi Városszépítő Egylet a 19. század végén parkot telepített a Burgundia elé. 

Árusítóhelyünkről balra pillantva, egy asszony tekintetével találkozunk, aki a nyári hónapokban vizet önt a kezében tartott korsóból. A szobor a 19. század elejéről származik, a szökőkút azonban jóval régebbi: 1592-ben épült. Pozsonyi társainak többségéhez hasonlóan ez a szobor is több helyen állt már. A tér 19. század végi átépítésekor átköltöztették az Óvárosháza udvarára, ahonnan csak néhány évvel ezelőtt került vissza eredeti helyére.

05

A szökőkúton álló szobor egy időt az Óvárosháza udvarán töltött. 

Sátrunk mögött egy fiatalabb emlékmű áll. Az 1933-ban készült mellszobor, Jozef Pospíšil alkotása Alois Kolíseknek, Szlovákia első zeneiskolája társalapítójának állít emléket.

Magát a teret két szakrális emlékmű fogja keretbe. Főhadiszállásunkról balra pillantva, az 1297-ben felszentelt Ferences templomot, Pozsony leghosszabb ideje működő templomát látjuk, jobbra, a Fő tér és a Városház utca (Kostolná) határán pedig a Jezsuita templom áll, amely eredetileg a német evangélikusok számára épült 1638-ban.

04

Rudolf Alt: A pozsonyi Fő tér és a Ferenciek tere, webumenia.sk

Ilyen kellemes környezetben merengünk naphosszat a történelem felett, és árusítjuk pozsonyi kiflijeinket, meséinket és Izabella főhercegnő fényképeivel illusztrált naptárunkat.

Bízunk benne, hogy Ön is megtiszteli standunkat látogatásával!

Pozsonyi Kifli Pt.

Támogatóink

Don`t copy text!