A pozsonyi Kálvária ‒ Húsvéti séta Brogyányi Mihállyal

Tematikus városnéző séták
2024 05 1.

A húsvétot követő hétvégén, április 6-án Brogyányi Mihály idegenvezető kalauzolta el az érdeklődőket a pozsonyi Kálvária környékére.

Április első hetében került sor a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás idei sétasorozatának első állomására. A szervezők meglepetésére népes gyülekezet várakozott a találkozóhelyen – közel 120 érdeklődő csatlakozott a sétához. A Mély úton indultunk fel, ahol megismerkedtünk a környék genius locijával, hiszen kitűnő vezetőnk, Brogyányi Mihály és családja generációk óta itt él. Kimeríthetetlen tudással rendelkezik a hely történetéről és múltjáról, melyet családi anekdotákkal és gyermekkorában az általa tapasztaltakkal egészített ki. A programon részt vett Marian Oravec is, a Kálváriát gondozó polgári társulás képviselője, aki további érdekes információkkal bővítette ki a tartalmas beszámolót, s korabeli képeken mutatta be a környék egykori arculatát.

A jelenleg revitalizáció alatt álló Kálvária útvonalán kapaszkodtunk fel, elhaladva a stációk mellett, egészen a domb tetején álló keresztekig és a hajdani kápolna maradványaiig, élvezve a jó időt és gyönyörködve a kilátásban. Lefelé menet a séta utolsó állomásaként a Lourdes-i barlanghoz is ellátogattunk, ahol a résztvevők kipihenhették a tartalmas barangolás fáradalmait, és megcsodálhatták az emlékhelyen őrzött több mint 3000 hálatáblát.

A Pozsonyi Kifli a 2024-es évre további izgalmas programokat szervez, melyek mindegyikére szívesen várjuk az érdeklődőket! Az eseményekről a társulás weboldalán és hivatalos Facebook-oldalán többet is megtudhatnak.

Henádi Henriett

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!