A Pozsonyi Kifli 2023-as előadásai a Pisztóry-palotában

Séta a régi Pozsonyban
2024 01 10.

A régi Pozsony történetéről szóló előadások sorozata, melyet a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás megalakulása óta szervez, 2023-ban is kiemelkedő sikerekkel zárult.  Így az Előadások a Pozsonyi Kiflivel a Pisztóry-palotában című új előadás-sorozat első, Ján Vyhnánek által vezetett beszélgetése rendkívüli érdeklődésre talált a közönség körében.

A második programra 2023. október 3-án, kedden 18 órakor került sor Magyar orvosok és természettudósok vándorgyűlései Pozsonyban 1865-ben és 1907-ben címmel

A mintegy száz lelkes nézőnek Kiss László orvostörténész mesélt az orvosok és természettudósok vándorgyűléseinek mozgalmáról, mely 1841-ben alakult Pesten. Megtudhattuk, hogy a mozgalom tagjai minden évben más-más magyarországi vagy erdélyi városba utaztak. Az 1865. évi 11. gyűlésre Pozsonyba látogattak, ahol már hét szekcióban tartottak üléseket. A szenzációt egy prágai vendég (J. E. Purkyne) előadása jelentette. 1907-ben az 50 éves évforduló (1865-1905) alkalmából ismét Pozsonyban tartottak találkozót.

A harmadik előadásra 2023. november 7-én került sor LEGIODOMY – LEGIÓS HÁZAK mint kordokumentumok címen. Ľudovít Kollárik a Csehszlovák Légiós Építőszövetkezet megalakulásának századik évfordulója alkalmából mutta be annak történetét és működését.

A Legiodomy, azaz „légiós házak” olyan pozsonyi lakóházak, amelyek 1923 és 1924 között épültek a csehszlovák légiósok számára. Ezeket a színes és részletgazdag, különböző díszítő és szobrászati elemekkel ellátott lakásokat Dušan Jurkovič tervezte a szintén építész Jan Pacllel együttműködve. Az épületek négy félig zárt háztömböt alkotnak a Michal Ursínyho utcában, az utca végén pedig villák – családi- vagy ikerházak – is találhatók. Az előadás bemutatja a szövetkezet létrejöttének, építésének és működésének szakaszait, valamint a házakban folyó mindennapokat. Az érdeklődők megtudhatják, milyen volt a háborús és a háború utáni időszak ezekben a lakásokban, ugyanakkor a szövetkezet megszűnéséről és a 2009-ben a Legiodomy építőinek emlékére felújított emléktábláról is szó esik.

A karácsony előtti időszakban került megszervezésre a 2023-as előadás-sorozat utolsó programja. December 5-én Kézművesek és céhek az újkori Pozsonyban címmel Vladimír Segeš tartott beszámolót a lelkes közönségnek.

Többek között megtudhattuk, hogy számos mesterségnek ősi eredete van. A történelem hajnalán az embernek szüksége volt arra, hogy egyen, öltözködjön, de arra is, hogy valahol éljen és megművelje területét. A jelentős időbeli és területi eltolódások ellenére elmondható, hogy a kézművesség igazi fejlődésére Európában csak a középkorban került sor, akkor is csupán városi környezetben. Az újkor a kézművesség soha nem látott mértékű elterjedésének korszaka volt, nemcsak a szakterületek sokszínűségében, hanem számuk tekintetében is, egészen a manufaktúrák és a kapitalista termelés 19. századi megjelenéséig.

Pozsonyban 1869-ben mintegy 150 féle mesterséget és szakmát tartottak nyilván. A céhek feloszlatását és ezzel végleges megszűnését az 1872. évi magyar kereskedelmi törvény rendelte el. Ez azonban nem jelentette a kézműves mesterség végét, hiszen szórványosan ma is aktívak Pozsonyban.

Az előadás a Pozsony-Óvárosi Támogatási Program 2023 segítségével valósul meg.

Jó hírünk van az előadásaink iránt érdeklődők számára: 2024-ben Ján Vyhnánek Pozsonyi lakosok elfeledett és kevésbé ismert házai 2 című előadásával folytatódik sikersorozatunk, amelyre január 17-én, szerdán 18.00 órakor kerül sor a Pisztóry-palotában.

Pozsonyi Kifli

Fotók: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!