A Pozsonyi Kifli gyerekkönyvei a Bibianában rendezett #slovo#jazyk#kniha (#szó#nyelv#könyv) kiállításon

Hírek
2022 05 6.

A pozsonyi BIBIANA nemzetközi gyermekművészeti ház 2022. március 24-től április 24-ig a Dušan Roll Galériában, az Úri utca (Panská) 41. szám alatt a #slovo#jazyk#kniha című kiállításon mutatja be a szlovákiai nemzeti kisebbségek gyermek- és ifjúsági könyveit és folyóiratait. A tárlat anyagában a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás „Pozsonyi mesék” című sorozatának kötetei is szerepelnek.

A Bibianában rendezett #slovo#jazyk#kniha című kiállítást annak alkotói az anyanyelv nemzetközi napja (február 21.) és a gyerekkönyvek nemzetközi napja (április 2.) „kamaraünnepének” szánták.

Szlovákiában 13 hivatalosan elismert nemzeti kisebbség rendelkezik a szlováktól eltérő anyanyelvvel: a bolgár, a cseh, a horvát, a lengyel, a magyar, a morva, a német, a roma, a ruszin, az orosz, a szerb, az ukrán és a zsidó. A kiállítás szerzői ezt a sort a vietnami nemzeti kisebbséggel egészítették ki, amely már régóta törekszik erre a hivatalos elismerésre.

A #slovo#jazyk#kniha című kiállítás kurátorai arra törekedtek, hogy bemutassák és támogassák a nemzeti kisebbségek gyermekeinek és fiataljainak szóló alkotó munkát, melynek célja az anyanyelv mint az ősök örökségének és az identitás értékes részének hangsúlyozása, megőrzése és fejlesztése. A kiállítás anyagában képeskönyvek, mondák, ifjúsági könyvek, mesék és leporellók szerepelnek, részben a nemzeti kisebbségek saját kiadóinak terméséből, részben pedig az anyaországban kiadott könyvekből, illetve azok szlovák fordításaiból. A gyermekeket memóriajátékok, kirakók, rejtvények és sorsolásos rajzjáték várja. A kiállítást a BIBIANA könyvtári gyűjteményéből származó kötetek gazdagítják, köztük olyan, értékes könyvekkel a világ minden tájáról, melyek szerzőjének vagy illusztrátorának munkáját valamilyen nemzetközi díjjal ismerték el.

A kiállítás magyar nemzeti kisebbség könyveinek szentelt részében a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás által kiadott kötetek, jelesül a nagy sikerű, díjnyertes „Pozsonyi mesék” című sorozat is helyet kapott. A sorozatban a városhoz kötődő olyan hírességekről szóló mesék mellett, mint Kempelen Farkas, Bartók Béla, Lechner Ödön, Széchenyi István, Martinengo Nándor, Fadrusz János, Batka János, Stefánia koronahercegnő és Rómer Flóris (az utóbbinak szentelt kötet a 2020 ősze kategóriájában elnyerte a BIBIANA „Az év legjobb gyermekkönyve” díját), a Pozsonyi zsidó mesék és a Mesélő sárga villamos című kötet is megjelent. A sorozat újdonsága, Viera Kamenická „Chaszam Szófer, a pozsonyi csodarabbi” című műve a napokban jelenik meg.

A szlovákiai nemzeti kisebbségek gyerek- és ifjúsági könyveinek és folyóiratainak kiállítása bemutatja a kisebbségek ilyen jellegű alkotásait azok saját nyelvén és szlovákul egyaránt. A tárlat azokkal a népszerű szerzőkkel és történetekkel is foglalkozik, akik és amelyek hozzájárulnak az anyanyelv és a nemzeti identitás megőrzéséhez. A gyermekek a kiállításon nyelvi memóriajátékkal és nyelvi kártyajátékokkal, illetve egyszerű mondatok alkotására szolgáló mágneses játékkal is tölthetik az időt. A tárlathoz különféle kísérő rendezvények, könyvbemutatók, szerzői felolvasások, workshopok és kamarazenei előadások is kapcsolódnak.

A #slovo#jazyk#kniha című kiállítás 2022. április 24-ig látogatható a Bibianában hétfő kivételével mindennap 10-től 18 óráig.

Peter Janoviček

Támogatóink

Don`t copy text!