Anno: Gucki Neulinger (1893–1992). Megjelent a Pozsonyi naptár!

Pozsonyi naptár
2015 11 2.

A fiatal Gucki, polgári nevén Augusta Neulinger 15. születésnapjára kapta első fényképezőgépét atyjától, Lorenztől. Ikertestvérének, Nininek más volt az érdeklődési köre, orvosnak készült. A fotói tárgyául leggyakrabban családját, barátnőit és szülővárosát, Pozsonyt választó Gucki a Szentháromság-templom szomszédságában nőtt fel, szülőházában, amelyet a régi pozsonyiak a Pipához címzett vendéglőként ismernek.

Számos felvételt készített a gondtalan ifjúság pillanatairól szülővárosában, valamint Niniről és húgáról, a Mitzinek becézett Máriáról. Ennek az időszaknak azonban csakhamar vége szakadt, mivel 1910-ben váratlanul meghalt az édesapja. Nini beleszeretett egy jóvágású császári tisztbe, Rudolf Schnitzlerbe, hozzáment, majd nem sokkal Rudi fia születése után meghalt. A pótmama szerepét Gucki vette át, és Mitzi lett az egyetlen családfenntartó. A Pipához címzett vendéglőt még az I. világháború végén el kellett adniuk. Gucki az unokaöccse, Rudi személyében talált új fényképtémát, de miután a 10 éves fiú követte édesapját Bécsbe, felhagyott a fotózással. A Rudiról fennmaradt utolsó felvétel a Káptalan utcán készült, amikor immár fiatal medikusként meglátogatta nagynénjét. Így vált valóra édesanyja, Nini álma az orvosi hivatásról.

Az üvegnegatívok pedig egy egész évszázadot vártak, hogy a hagyatékból a korabeli Pozsony és lakosai tanúiként kerüljenek elő.

01

 Frigyes főherceg út (Suché Mýto)

 

02

 Stefánia út

 

 

03

 Városi Színház

 

04

 Ventur utca

 

05

 Városi díszliget (Sad Janka Kráľa)

 

06

Pozsonyi Kifli PT.

Támogatóink

Don`t copy text!