Bolemant Éva: „Keressük a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás állandó támogatóját”

Hírek
2023 05 17.

Az utóbbi időben mintha beértek volna a pozsonyi civil szervezetek kezdeményezései. A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás egykor rendhagyónak számító projektjei, ötletei sorra felbukkannak a városi intézmények programjaiban. Bolemant Éva, a Pozsony Kifli Polgári Társulás alapító elnöke tizenkét éve vezeti az egyesületet. Vele tekintettük át, hogy a Kifli 2023-ban milyen programokkal, kiadványokkal és kampányokkal készül.

Bolemant Éva a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alapító elnöke. Fotó: Braňo Bibel

 

„Idén még több energiát fektetünk abba, hogy a szervezet gazdaságilag ne legyen csak pályázatorientált.”

 

Az előző évekhez képest miben lesz más 2023 a Pozsonyi Kiflinél?

Idén még több energiát fektetünk abba, hogy a szervezet gazdaságilag ne legyen csak pályázatorientált. Azon dolgozunk, hogy tevekénységünk folyamatos lehessen. Ne kelljen leállnunk amiatt, hogy egy-egy dotációt nem ítélnek meg nekünk, esetleg késnek a megítélt összegek. Ez nem egyszerű feladat, de már egy ideje igyekszünk így gondolkodni.

Nagyon népszerűek a városnéző séták. A Pozsonyi Kulturális és Információs Hivatal (BKIS) is rendszeresen tart ilyeneket. A Kifli idén milyen sétákat tervez?

Nagyon fontosnak tartjuk, ha városi szervezetek állnak egy-egy ilyen rendezvény mögé. Civil szervezetként kötelességünknek érezzük, hogy munkánkkal felhívjuk a figyelmet a város lakóinak igényeire. Például azokra a Pozsony történelmével kapcsolatos érdekességekre, amelyekkel eddig senki sem foglakozott behatóbban. Így indultak el 2013-ban a tematikus városnéző sétáink és a történelmi előadásaink, vagy 2017-ben a nagyon népszerű pop-up kiállításaink. Örömmel tölt el bennünket, ha egy-egy ilyen kezdeményezés mögé „beáll” egy-egy városi intézmény, amely biztosítani tudja rendezvények folyamatos, színvonalas és hosszabb távú megvalósítását. Ez számunkra siker. A Pozsonyi Kifli nagyközönség számára tervezett magyar nyelvű városnéző sétái folytatódnak, a szlovák nyelvűeket még tervezzük.

Sokan szeretnék, ha újra lennének kiflis előadások, amelyek a pandémia előtt a Városi Múzeum Faust-termében nagy népszerűségnek örvendtek. Milyen fejleményekről tudsz beszámolni ezzel kapcsolatban?

Ezek az előadásaink a Városi Múzeum Faust-termében zajlottak nagy sikerrel. A múzeum új vezetősége a pandémia után hasonló jellegű előadásokat szervez. Örömmel tölt el bennünket, hogy ez a városi intézmény folytatja az ilyen típusú előadások szervezését, ahol ehhez megvannak a működési és gazdasági feltételek, valamint a szakértelem is.

Bolemant Éva és Peter Janoviček az interjú közben

Milyen programok várják még idén a Pozsonyi Kifli tagjait?

Tagságunk visszajelzései alapján is a közösségépítést tekintjük egyik legfontosabb feladatunknak. Ezt érzékeljük. Éppen ezért idén a Pozsonyi Kifli-tagoknak a sétákon és az előadásokon kívül más típusú rendezvényeket is tervezünk. Annyit elárulhatok, hogy különleges pozsonyi helyszíneket fogunk meglátogatni, de ez egyelőre maradjon meglepetés.

Ha kérhetnél bármit is, mit szeretnél kérni a Pozsonyi Kiflinek?

Mindenképpen azt, hogy állandó jelleggel alkalmazhassunk munkatársakat. Nagyon sok az adminisztrációs és szervezőmunka – néha már a kreativitás és a szakmai tevékenység rovására. Nem győzzük önerőből a sok feladatot.

 

„Úgy gondolom, még mindig nem sikerült megtalálni a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás fő támogatóját – ha úgy tetszik, egyfajta „donorát” –, aki például adója két százalékának felajánlásából hosszú távon is állni tudná ezeket a kiadásokat.”

 

Pályázati forrásokból ezt a munkakört nem lehetne biztosítani? A közösségi finanszírozás, a crowdfunding nem kínál ilyen lehetőségeket?

A dotációs rendszerek nem kínálnak ilyesmit. Bár külföldön megszokott, Szlovákiában működésre nem lehet pályázni, sőt a legtöbbször a projektkoordinátori költséget is tíz százalékra korlátozzák, ami már-már nevetséges… Úgy hisszük, a Pozsonyi Kifli adminisztrációs költségeire nem a crowfounding platformokon keresztül kellene gyűjteni. A növekvő tagságnak és az általa befizetett díjaknak, továbbá a kétszázalékos adó felajánlásából befolyó összegeknek köszönhetően a Pozsonyi Kifli rezsije (irodabér, telefon, internet stb.) fedezhető. Úgy gondolom, még mindig nem sikerült megtalálni a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás fő támogatóját – ha úgy tetszik, egyfajta „donorát” –, aki például adója két százalékának felajánlásából hosszú távon is állni tudná ezeket a kiadásokat. Reméljük, hogy ami késik, az nem múlik…

Májusban indult el a StartLabon a szlovák nyelvű magazin, a www.bratislavskerozky.sk  kampánya. Mit várunk ettől a crowdfunding kampánytól?

Sajnos a Szlovák Művészeti Alaphoz (FPU) benyújtott idei projektünk nem került a támogatott pályázatok közé, viszont nagyon jó értékelést kapott. Az FPU arra biztatta egyesületünket, hogy helyi pályázati rendszereknél próbálkozzunk. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy a weboldal nagyon fontos szlovák nyelvű változatának rugalmas működtetése érdekében megoldást keressünk a kialakult helyzetre. Nagyon bízunk azokban a támogatóinkban, akik már ismernek bennünket és olvassák a cikkeinket, s természetesen örülni fogunk az új támogatóknak is. Reméljük, újabb érdekes írások készülhetnek Pozsonyról, és nem kényszerülünk leállítani a webmagazin szlovák verzióját. A kampány a StartLabon itt támogatható »»»

A  StartLab kampányfotója. Fotó: Braňo Bibel

Tavaly karácsony előtt nagy sikere volt a Régi pozsonyiak vagyunk című könyvnek. Kapható még?

Elfogyott. Viszont van három jó hírünk is a könyvvel kapcsolatban. Az első, hogy aki támogatni fogja a weboldal kampányát, az egyik csomagban módja lesz hozzájutni a könyvhöz, amelyből e célra félretettünk tizenöt példányt. A másik jó hír, hogy – ha minden a tervek szerint megy –őszre megjelenhet az album második kiadása. A harmadik újdonság pedig az, hogy tervezzük a kötet folytatását; éppen most készülünk benyújtani egy pályázatot Pozsony megyéhez és a Pozsony–Óváros önkormányzatához.

Milyen könyvek jellenek meg a Pozsonyi Kifli gondozásában?

A legfrissebb könyvünk a napokban látott napvilágot: válogatás a www.pozsonyikifli.sk magyar nyelvű cikkeiből. A jövőben szlovákul is megjelentetnénk. Fontos, hogy a weboldal érdekes cikkei könyvalakban is az érdeklődök könyvespolcára kerülhessenek.

Bolemant Éva

Sokan várják a pozsonyi kifli péksütemény történetéről szóló magyar nyelvű könyv, a 400 éves legenda szlovák változatát. Mikor jelenik meg?

A szerzők – Július Cmorej, Ján Vynhnánek és ifj. Papp Sándor – a szövegen dolgoznak. Úgy tudom, a szlovák kicsit más lesz, mint a magyar. Ez a könyv nagyon népszerű lehet, hiszen Pozsony egyik legismertebb szimbólumáról fog szólni. Szeretnénk angol és további nyelveken is kiadni. A péksütemény jövőre lesz 425 éves, érdemes lenne a kerekebb évfordulóra megjelentetni.

Peter Janoviček

Támogatóink

Don`t copy text!