Egy különleges emlék Erzsébet királynéról – Sissiről a Pozsonyi Városi Múzeum gyűjteményében

Műtárgylesen
2018 11 6.

A 2018-as év gazdag a jubileumokban. Az ország figyelmét elsősorban a Csehszlovák Köztársasággal kapcsolatos események kerek évfordulója köti le. Újkori történelmünk e jelentős eseményei kissé beárnyékolják a Habsburg monarchia idejéből származó, régebbi emlékeket. Ezek közé tartozik a Sissi becenéven ismert Wittelsbach Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné tragikus halálának 120. évfordulója, amelyre szeptember 10-én emlékeztünk.

02

Forrás: Kálmán László gyűjteménye

A Pozsonyi Városi Múzeum gyűjteményeiben csak néhány olyan darab található, amely Sissihez kapcsolódik. Ezek főként numizmatikai tárgyak: Ferenc Józseffel kötött házassága (1854), illetve ennek 25. évfordulója (1879) alkalmából kiadott, továbbá magyar királynévá koronázása (1867) és halála (1898) alkalmából vert érmék.

03

Forrás: Kálmán László gyüjteménye

Az érmék mellett azonban a múzeum egy figyelemre méltó és a nagyközönség számára mindeddig ismeretlen emléket is őriz Erzsébet királynéról. Az uralkodóné halála után készült emléktárgy 1903-ban vagy 1904-ben került a múzeum állományába a budapesti Mayer József adományaként, aki egy főhercegi uradalom főintézője volt (vélhetőleg Frigyes főhercegről van szó, akinek ebben az időben mosonmagyaróvári székhelyű uradalma volt).

A szürke bársonyból készült kis méretű, téglalap alakú párna bal oldalára három szálból álló virágcsokor van rávarrva fekete bársonyból. Jobboldalt fakereszt látható „IN MEMORY OF” felirattal, alatta finom fekete tüllből formált masnival. A párnára ferde latin keresztet hímeztek fekete cérnával, amely alatt az „ERZSÉBET 1898 sept. 10” felirat szerepel (ez Sissi meggyilkolásának dátuma).

01

Forrás: Pozsonyi Városi Múzeum, fotó:  Ľudmila Mišurová

Egy 1901. november 19-én, Bécsben kelt kapcsolódó levél is fennmaradt Vecseszéki Ferenczy Ida Krisztina Veronika, a királyné bizalmasa (1839. április 7., Kecskemét – 1928. június 28., Bécs) aláírásával, amelyből kiderül, hogy Sissi halála után lányai, Gizella és Valéria a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozták azt az ún. „magyar ruhát”, amelyet édesanyjuk az 1896-os millenniumi ünnepségek alkalmából viselt. E nehéz szövetből varrt ruha béléséből készült az a miseruha, amelyben a magyar hercegprímás gyászmisét mutatott be az eltávozott lelki üdvéért. Ez a miseruha a budavári koronázótemplom, a Mátyás-templom birtokába került. A Pozsonyi Városi Múzeum gyűjteményében található emléktárgy ugyancsak Erzsébet királyné ruhájának anyagából – az említett millenniumi öltözék alsószoknyájából és ünnepi tüllfátylából – készült. A párnán található kis fekete fakeresztet gyászeseményeken viselte az uralkodóné. A levél írója ezeket a „szent ereklyéket” a Gabriella nevű, közelebbről meg nem határozott címzett gondjaira bízza.

04

Forrás: Kálmán László gyüjteménye

Ferenczy Ida a királyné legszűkebb köréhez tartozott, 1864-től de facto udvarhölgye és bizalmasa volt. Számos útjára elkísérte, magyar nyelve tanította, és az 1898-as merénylet után egészen haláláig őrizte a királyné írásos hagyatékának nagy részét. 1908-ban Budapesten megalapította az Erzsébet királyné emlékmúzeumot, amely 1945-ig működött.

Zuzana Francová

Támogatóink

Don`t copy text!