Elveszett pozsonyi fotók egy családi hagyatékból – 2. rész

Történelem
2022 04 4.

Az Ausztriába áttelepült Johann Burgyel (1910-1991) fotóiból már közöltünk egy sorozatot, most íme itt a második rész. Az 1963 és 1981 közt készült képekre a szerző unokaöccse, Roman Hergovits hívta fel a figyelmet, a diapozitívokat az ő édesapja mentette meg és hozta vissza Pozsonyba.

 

A régi Váralja egyik fontos maradványa: a halászok céhének épülete a Žižka utca déli oldalán. Az épületben az ismert éttermet 1973-ban nyitották meg, és kisebb-nagyobb megszakításokkal máig üzemel.

 

Hipermodern új Pozsony a 80-as években: az átépített Szabadság tér a szökőkúttal és a virágokkal, háttérben a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) Gépészmérnöki karának épületével.

 

A Karadzsics utca régi arca az egykori „kisállomással” (hivatalos megnevezéssel Nivy vasútállomás), amely évtizedekig Pozsony kapuja volt a Csallóközből érkezők számára. A macskaköveket azóta felszedték, az utat kiszélesítették (még a Szent András temető keleti széléből is lecsíptek miatta egy sávot), az állomásépületeket pedig lebontották. Ma a City Business Centre (CBC) nevű épületegyüttest találjuk itt.

 

A Mária (a szocializmus éveiben Markuš) utca és a Kórház utca sarka a 70-es években. A Kryštál bar bejáratában ott várakozik a két tejes kanna, régen ilyenekben hordták szét a városban tejet. A  Kryštál bar a környék kedvelt éjszakai vendéglője volt, kétszintes egység, élő zenével, ahová az éhes és a szomjas vándorok jártak, zárórák után is. Fénykorában mindig tele volt, aki pedig be akart jutni, várnia kellett, éppen itt, ezen a sarkon. A háttérben látszik, ahogy a Széplak utcán elhalad egy troli.

 

Szintén a Karadzsics utca a kisállomással. Érdekes megfigyelni, hogy a jobb sávban közlekedő személyautók mindegyike Škoda.

 

A Prior fénykorában, a 70-es években, háttérben a Hotel Kyjev. A kép érdekessége, hogy a lencsevégre kapott épületek kivétel nélkül ma is állnak.

 

Fejlesztési munkák a Sánc úton (akkoriban épp Malinovszkij marsall nevét viselte). A fejlesztés következő lépéseit az út jobb oldalán álló három, palatetős földszintes ház sem élte túl.

 

Közlekedők a Marhavásár tér (Trnavské mýto) irányából a Kereszt utca felé. Az egykori Ludwig-malomból maradt torony tetején még látható az ötágú csillag.

 

Az egykori Metropol kávézó. A kórház bejárata előtt éppen egy trolibusz halad el.

 

Ismét a Kórház utca déli vége, most a másik irányból, a jelenleg a Mária utca nevét viselő villamosmegállót látjuk. Az egyemeletes házak tetejét azóta sem cserélték ki, ugyanaz a pala és a cserép díszlik rajtuk, mint a képen. A Hollý utca sarkán levő lakóház tetején még ott a KERAMETAL felirat.

 

Kilátás a várból az SNP hídra és Ligetfalura a 70-es évek elején. Hihetetlen, de ilyen volt a panelházak nélküli Ligetfalu, mielőtt felépítették volna itt Közép-Európa legnagyobb lakótelepét.

 

Itt sincs már macskakő az úton. A vállalkozók háza az új színpaddal és az Olympia kávéházzal. A hentes kirakatából egy piros háttérre festett fehér kacsa képe figyel. A színház bejárata előtt parkoló Trabant ajtaját pedig nyitva felejtették.

 

Fagylaltért sorakoznak a Széplak utca és a Posta utca sarkán. Úgy tűnik, a szandálos férfi csak egyfajta fagylaltot hozott, az ostyatölcsérek pedig egy feltépett papírzsákban várakoznak a bal keze mellett. A hűtőkocsit egy tolókocsiból alakította ki, alá is rakott egy macskakövet, hogy el ne mozduljon. A háttérben a Cirkus Humberto egyik reklámja, még hátrébb pedig látszik, hogy a sarokház, a Palace földszintjén nemrég cserélték ki az üvegtáblákat, mert „X” alakban rajtuk a ragasztószalag.

 

Két 6-os villamos találkozása a „Két oroszlán” előtt. Igazán ritka pillanatot sikerült megörökítenie Johann Burgyelnek, hiszen a jobb sávban éppen távolodik egy kék Škoda Tudor, a szemközti sávban pedig egy kék motorbicikli közeledik. Még állnak a régi szűk kórház utca kiugró épületei (a nagyobbik, sötétzöld színű épületben régen laktanya volt, Ortvay a századfordulón Ispotálykaszárnya néven említi), de a háttérben már a mai szociális minisztérium épületegyüttese magasodik (1965 és 1973 közt épültek). „So Sovietskym zväzom za mier a socializmus” – olvasható az oroszlánok felett. Találós kérdés: Milyen napilap reklámja olvasható a házfalon? „Čítajte denník…”

 

Bözsinek is hívták viccesen, mert egy időben főleg az járt oda, aki ismerkedni akart. Ide ért ki a Miczkiewicz utcán a korábbi képen behajtott troli, a Škoda 1203-as pedig egy olyan utcába fordul be balra, amely azóta megszűnt. A háttérben még állnak a Kollár teret és a Radlinský utcát határoló régi épületek, ezekből mára semmi nem maradt, csak a háttérben éppen épülő STU. Az ujjatlan ruhák és a napszemüvegek arról árulkodnak, hogy a kép nyáron készült.

Veres István

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogatóink

Don`t copy text!