A Pisztóry-palota

Dátum: 2019 09 29.
Időpont: 14:00
Helyszín: Štefánikova 25
Társszervező: Pozsony Óváros Önkormányzata
Vendég: Štefan Holčík
Eseménysorozat: Tematikus városnéző séta
Előadás nyelve: szlovák
Belépő: tetszés szerint

A 19. század végének egyik legfényűzőbb és építészetileg legfigyelemreméltóbb lakóháza egy tehetős polgári házaspár beteljesületlen családi boldogságának tanúja volt.

Pisztóry (Pißtory, Pistory) Félix gyógyszerész a jelentős, pozsonyi születésű (1846) Hubert József építész tervei alapján kezdett hozzá az építéséhez. A palota, valamint a szomszédos bérház valószínűleg felesége, Ida hozományából épült, aki Schmidt Károly helyi zongorakészítő lánya volt.

Pisztóry Félix azonban nem érte meg az akkori Stefánia (ma Štefánik) úti épület elkészültét. 1891-ben meghalt. Gyermektelen özvegye befejezte az építkezést, berendezte és kicsinosította a házat, és benne élt még 30 esztendőt. A Pisztóry házaspár a Szent András-temetőben nyugszik.

A palota mögötti lejtőn, az egykori szőlő helyén nagy kert terült el egzotikus növényekkel egészen az első világháború utánig, amikor a telket feldarabolták, és utcát létesítettek ott.

Pisztóry Ida tulajdonában további épületek is voltak: a Mihály-kapuhoz épült Vörös Rák patika, illetve a szomszédos lakóház a Stefánia úton.

A séta az Ars Bratislavensis támogatásával valósul meg.

Támogatóink

Don`t copy text!