Brandl Antal nyomában (magyar nyelven)

Dátum: 2019 09 15.
Időpont: 14:00
Helyszín: Kapucinusok Szent István-temploma előtt, (Župné námestie)
Vendég: Hornyák István
Eseménysorozat: Tematikus városnéző séta
Előadás nyelve: magyar
Belépő: tetszés szerint

Amikor Brandl Antal szobrászművész nyomát keressük Pozsonyban, óhatatlanul szembesülnünk kell azzal, amit nemrég Hornyák István Fadrusz-cikkében is megállapított. Nevezetesen, hogy az emberek azt még csak-csak tudják, kit ábrázol egy-egy köztéri szobor, de az alkotójukról többnyire fogalmuk sincs.

Sokuk neve azért is felejtődik el, mert az alkotásaikat maguk sem tartották mindig érdemesnek szignózni. Egy síremléket vagy egy út menti szobrot valószínűleg a szobrász sem szánta élete fő művének, de arra jó volt, hogy az árából egy darabig eltartsa a családját.

Így lehetett ezzel Brandl Antal is, aki a bécsi akadémiáról kikerülve rövid nagyszombati kitérő után 1844-ben Pozsonyban kötött ki, és itteni polgárként folytatta helybeli és távolabbi megrendeléseket kielégítő szobrászati tevékenységét csaknem egy fél évszázadon át.

Vannak dolgok, amiket az életéből ismerünk, de nagyon sok minden rejtve van előttünk. Lehet, hogy soha nem derül ki, hogyan küzdött a homokkővel, a márvánnyal, a fával, de mégis érdemes kutatni a múltban, mi került még ki annak a mesternek a keze alól, akinek a munkája például a kapucinus templom homlokzatát díszítő Szent István-szobor vagy a Prímás palota díszlépcsője tövében szerénykedő Artemisz-szobor.

Támogatóink

Don`t copy text!