Brogyányi Mihály: A pozsonyi kálvária és annak környéke

Dátum: 2024 04 6.
Időpont: 14:00
Helyszín: Puškinová 1 (Katona József utca)
Vendég: Brogyányi Mihály
Eseménysorozat: tematikus séta
Előadás nyelve: magyar
Belépő: tetszés szerinti

Jézus feltámadásának ünnepe mindig kiemelkedő helyet foglalt el a keresztény naptárban. Szigorú böjt előzte meg, melynek során a hívők felidézték Krisztus szenvedéseit. Így érkezett el a nagyhét a nagycsütörtökkel, nagypéntekkel, nagyszombattal és az események kicsúcsosodását jelentő húsvétvasárnappal. Kezdetben minden ilyen napot templomban ültek meg. A Jeruzsálembe eljutó keresztények (elsősorban a keresztes lovagok) a szabad ég alatt, Jézus megfeszítésének színhelyén, a Golgota (latinul Kálvária) hegyen élhették át a húsvét misztériumát. Ők hozták magukkal Európába annak gondolatát, hogy a messze földről látható dombokat Jézus szenvedéseit szimbolizáló helyekké tegyék.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Pozsonyi Kifli idei első magyar nyelvű városnéző sétájára. Vezetőnk ezúttal Brogyányi Mihály lesz, aki a Húsvétot megelőzően pozsonyi kálváriára, és annak környékére kalauzol fel bennünket.  Sétánkon számos egyéb érdekesség mellett ezekre a kérdésekre kapunk majd választ:

Hogyan keletkezett pozsony kálváriája? Milyen szerepet játszott a város lakosainak életében? Tulajdonképpen milyen volt fénykorában? És hogyan jutott jelenlegi állapotába?

Facebook meghívó: https://www.facebook.com/events/442318904795280

Támogatóink

Don`t copy text!