Fadrusz, zsidó mesék, válogatáskötet

Dátum: 2019 06 3.
Időpont: 18:00
Helyszín: Csemadok, nagyterem
Eseménysorozat: Könyvbemutató
Előadás nyelve: magyar
Belépő: ingyenes

Három különleges, magyar nyelvű könyv bemutatójára invitálja az érdeklődőket a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. A rendezvényre június elején a CSEMADOK nagytermében kerül sor.

POZSONYI ZSIDÓ MESÉK

Viera Kamenická a pozsonyi zsidóság történetének kutatójaként behatóan ismeri ennek a közösségnek a múltját, de könyve legfőbb erénye, hogy személyes hangon szólal meg. Ezt segítik a szerző saját illusztrációi, illetve a kötet végén elhelyezett néhány fotó is a régi pozsonyi zsidó negyed képeivel. Ahogy azt a Pozsonyi Kifli mesekönyveinél megszokhattuk, rövid kis szótáracska is segít bennünket eligazodni a mesék mai olvasói számára sokszor már ismeretlen régi kifejezésekben. Csanda Gábor gördülékeny magyar fordításának hála a 2017-es szlovák kiadás után most már magyarul is betekintést kaptunk a pozsonyi zsidó mesekincsbe. Az öreg Schneider tanítónak ugyan már nem sok egykori tanítványa szaladgál a mai Pozsonyban, de ha elolvassuk ezt a könyvecskét, egy kicsit mintha minket is beavatna régi tudományába.

Még több infó: https://pozsonyikifli.sk/egy-letunt-vilag-mesei-viera-kamenicka-pozsonyi-zsido-mesek/

FADRUSZ

Csak akarni kell, és az ember elér oda, ahova álmaiban vágyott” – szól a Fadrusz-szállóige, amely örökre bevésődött a legújabb pozsonyi mese 12 éves főhősének, Takács Daninak a kobakjába. Megszívlelendő jótanács, az biztos, és talán nem véletlen, hogy a szerző, Forgács Péter, aki ötvenévesen indult el az írói pályán, éppen ezt az idézetet emelte ki, mint meséje egyik fő tanulságát. A kötetet Szabó Réka illusztrációi és a szövegbe illesztett, Fadrusz Jánoshoz kötődő képmontázsok teszik teljessé, melyeknek köszönhetően valóban úgy érezhetjük, mintha két hetedikes kissrác Fadrusz-dossziéját lapozgatnánk, megspékelve egy izgalmas, főleg kiskamaszoknak szánt történelmi detektívmesével.

Még több infó: https://pozsonyikifli.sk/uj-pozsonyi-mese-forgacs-peter-fadrusz-dosszie/

A POZSONYI SÉTATÉREN MEGY A VILLAMOS

Válogatás a www.pozsonyikifli.sk várostörténeti portál legérdekesebb írásaiból.

Ifj. Papp Sándor, Korpás Árpád, Szabó Réka (szerk.)

Szerzők: B. Mánya Ágnes, Borka László, Csanda Máté, D. Kovács József, Hornyák István, Kacsinecz Krisztián, Ifj. Papp Sándor, Tóth Kelemen, Veres István

Mi a pozsonyi kifli és kétszersült titka? Hogyan lett világhírű a helyi Palugyay pezsgő? Miért járt a városban Széchenyi István, Kossuth Lajos és Theodore Roosevelt? Hogyan vállalkoztak, szórakoztak, fürdőztek, kerékpároztak vagy éppen párbajoztak a boldog békeidők Pozsonyában? Milyenek voltak a karácsonyok? Kik és hogyan robbantották fel a dévényi várhegyen a millenniumi Árpád-emlékművet?

A könyvek megjelenését a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alap (Fond na podporu kultúry národnostných menšín) támogatta.

A köteteket a helyszínen kedvezményes áron vásárolhatják meg.

A könyvbemutatót követően a vendégekre frissítő és eredeti pozsonyi kifli vár.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! 🙂

Támogatóink

Don`t copy text!