Pozsony ’89-ben, ’89 Pozsonyban

Dátum: 2019 11 17.
Időpont: 14:00
Helyszín: A Komenský Egyetem Jogtudományi Karának épülete előtt.
Vendég: Korpás Árpád
Eseménysorozat: Tematikus városnéző séta
Előadás nyelve: magyar
Belépő: tetszés szerint

Keményvonalas Bratislavából gyengéd Pozsony – a 30 évvel ezelőtti, 1989-es bársonyos forradalom pozsonyi történéseit megidéző városnéző sétára várja az érdeklődőket a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás.

„A Bratislavai Komenský Egyetem filozófiai és más tanszékének diákjai tegnapi összejövetelükön az egyetem dísztermében szolidaritásukról támogatták a prágai főiskolásokat, s elhatározták, hogy egy hétre ők is felfüggesztik tanulmányaikat. A diákok összejövetelén részt vettek az egyetem tantesületének, valamint a szlovák párt- és állami szerveknek a vezetői” – írta az Új Szó 1989. november 21-i számában.

Három nappal később pedig már a többi közt erről számolt be. „Bratislava központjában a Szlovák Nemzeti Felkelés terén tegnap este ismét a főváros lakosainak tízezrei, többségükben fiatalok, gyülekeztek. A transzparenseken különböző követelményeket fejeztek ki, így többek között egységre, demokráciára, szabad választásokra, káderváltozásokra, a november 17-i prágai eseményekért felelős személyek megbüntetésére, a tömegtájékoztató eszközök általi teljes és igaz tájékoztatásra szólítottak fel. A tüntetésen elsőként Milan Kňažko színész szólalt fel. Jelen volt Alexander Dubček is.”

Idézzük fel együtt, melyek voltak a pártállami időszak és a bársonyos forradalom főbb helyszínei, eseményei Pozsonyban! Aki jön, hozzon magával kulcscsomót!

Támogatóink

Don`t copy text!