Séta: Főúri paloták az egykori városfalon kívül

Dátum: 2023 09 3.
Időpont: 14:00
Helyszín: Medikus kert, a Kórház utca felőli bejárattól balra, a palota mögötti részen
Vendég: Hornyák István
Eseménysorozat: Tematikus városnéző séta
Előadás nyelve: magyar
Belépő: díj: tetszés szerint

Főúri paloták az egykori városfalon kívül a címe az újabb városnéző sétánknak, amely az egykori Aspremont-palota kertjéből, vagyis a Medikus kertből indul ki. A palotában ma a Comenius Egyetem Orvostudományi Karának dékáni hivatala székel, a Medikus kert pedig a Petőfi-szobor által emelkedik ki városi parkok sorából.

A következő úticélunk a kormányhivatalnak otthont adó egykori nyári érseki palota lesz, de útközben megnézzük Grüneberger kefegyáros villáját és magát a régi kefegyárat is.

Mivel az egykori Virágvölgy szélén haladunk el, megcsodáljuk a Fridrich Rumpelmayer által tervezett templomot és a régi Avion modern épületegyüttesét, valamint az ifj.Feigler Ignác tervezte állami kórház hulló vakolatú épületét.

Az egykori érseki palotát a mai Szabadság téren át közelítjük meg, amely a valamikor rajta lévő fasor nyomán a Fürstenalle-Hercegfasor nevet kapta, és ez az elnevezés a nép nyelvén Firsnállá változott. Az érseki palotát jó három és fél évszázaddal ezelőtt a Lippay György esztergomi érsek alapította Posoni kert is híressé tette.

Sétánk végéhez közeledve a jelenleg elnöki palotaként ismert Grassalkovich-palotát tekintjük meg annak kertjéből.

A séta időtartama 2 óra.

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/6801922449826327

A rendezvény a a Kisebbségi Kulturális Alap 2023 támogatásával valósult meg.

Támogatóink

Don`t copy text!