Volt egyszer egy Pozsonyi Hajósegylet (1862–1940) – könyvbemutató

Dátum: 2020 09 24.
Időpont: 18:00
Helyszín: Csemadok, nagyterem
Vendég: Samarjay Zoltán
Eseménysorozat: Könyvbemutató
Előadás nyelve: magyar
Belépő: ingyenes

Az idősebb pozsonyiak még emlékeznek arra a meseszerű neogótikus épületre, amely a Duna ligetfalui partján magaslott. A Pozsonyi Hajósegyletet az angol sportegyesületek mintájára alapították 1862-ben, székhelyét pedig 1895-ben adták át. Sajnos, a Szlovák nemzeti felkelés hídja építésekor ez a klubház is a városrombolás áldozata lett.

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás műhelyében készült legújabb kiadvány bemutatójára.

Volt egyszer egy Pozsonyi Hajósegylet (1862–1940)

A kötet szerkesztői: ifj. Papp Sándor és Korpás Árpád

Grafikai munka: Szabó Réka

A kötet bemutatja: Samarjay Zoltán

Helyszín: Café Propeller – az egykori csavargőzös állomásépülete

A Pozsonyi Hajósegylet történetét az Aixinger család három generációja – Aixinger László (1846–1904), fia, Aixinger László (1883–1944) és unokája, Aixinger László (1909–1989) – dolgozta fel. Összefoglalóik kiadványunkban teljes terjedelmükben, egymás után olvashatók abban a formában, ahogyan 1941-ben együtt is megjelentek.

A pozsonyi kordokumentum elé Kacsinecz Krisztián írása került, amelyet 2014-ben tett közzé a Pozsonyikifli.sk várostörténeti portál.

A hajósegylet épületét ábrázoló régi képeslapok mellett először jelennek meg nyomtatásban azok a különleges, nemrégiben digitalizált felvételek, amelyek a pozsonyi Holényi család hagyatékából kerültek elő.

A kötet a helyszínen megvásárolható, vagy megrendelhető Paluska Flóránál a következő email címen: office@bratislavskerozky.sk.

Támogatóink

Don`t copy text!