Ján Vyhnánek előadása a Pisztóry-palotában

Séta a régi Pozsonyban
2024 02 4.

2024.január 17-én a neves épület koncerttermében sor került az Előadások a Pozsonyi Kiflivel című rendezvény-sorozatunk idei első programjára. Társulásunk alelnöke, Ján Vyhnánek, Pozsony szülötteinek elfeledett és ismeretlen házai 2 címen a tavalyi év szeptemberében tartott izgalmas előadásának második részét hozta el a résztvevőknek.

Gyönyörű régi fényképek segítségével ezúttal a Ventúr, Zöld és Mihály utcákon sétáltunk végig, bejártuk a Káptalan és Klarisssza utcákat, és ezt a sok érdekes információval teli kirándulást a Szárazvámon fejeztük be. Ahogy a neve is mutatja, az előadás nemcsak mára elfeledett és lerombolt házakról szólt, hanem főként azokról a kevésbé ismert személyiségekről, akik ezekben az épületekben születtek és éltek, s gyakran szülővárosukon kívül is kimagasló sikereket értek el.

Vyhnánek úttörő munkája a régvolt pozsonyi házak tényanyagainak, történeteinek feltárása és rögzítése terén felbecsülhetetlen értékű. Akiknek még nem volt alkalmuk megtapasztalni előadásait vagy városnéző sétáit, azok a honlapunkon elolvashatják Vyhnánek ehhez kapcsolódó cikkeket és írásait.

Az Előadások a Pozsonyi Kiflivel  című sorozatunk 2024-ben még megannyi érdekes és izgalmas előadással készül az érdeklődőknek. A programokról idejében tájékoztatni fogjuk Önöket.ň

Zuzana Godárová

Foto: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!