Képek, harangcsengők mindenütt: látogatóban Stanislav Harangozó festőművész műtermében

Kultúra
2024 03 9.

Stanislav Harangozó, a díjnyertes festőművész és egyetemi tanár egy régi pozsonyi padláson kialakított műteremben alkot. Itt keresték fel a Pozsonyi Kifli Pt. webes magazinjának szerkesztői, hogy riportot készítsenek az életéről és munkásságáról.

Stanislav Harangozó festőművész, egyetemi tanár

Egy ódon lépcsőházban kapaszkodunk felfelé. A kitaposott lépcsőfokok sokat mesélhetnének városunk történetéről. Azonban a műterembe lépve, mintha egy másik világba cseppentünk volna. Talán a képek birodalmába, azok ugyanis százával hemzsegnek itt, bármerre nézünk is. Minden falat beborítanak, a műterem legkisebb szabad területét is elfoglalják. Vendéglátónk a kanapéra ültet, és kávéval kínál. Aztán beszélni kezd a munkásságáról.

Stanislav Harangozó műterme

Komjátról Pozsonyba

Stanislav Harangozó festőművész, egyetemi tanár 1946. november 19-én született Komjáton (Komjatice). 1962-ben Pozsonyba költözött, hogy a Könyvtárosi és Grafikai Szakközépiskolában tanuljon. Képzőművészeti tanulmányait a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán végezte 1967 és 1973 között. A festészeti tanszéken (az alkalmazott és dekoratív festészet részlegen), valamint a szabad grafika és könyvillusztráció tanszéken tanult. Művészi fejlődésére Dezider Milly, Vincent Hložník és Orest Dubay professzor is hatással volt.

A rendkívül sokoldalú fiatal művész rajzzal, grafikával, festészettel, valamint építészeti alkotásokkal is foglalkozott.

Monumentális kőmozaik a Comenius Egyetem károlyfalui Barátság Kollégiumában

Harangozó az építészeti munkáiról részletesebben is beszélt:

„Munkásságom fontos részét képezik a monumentális építészeti alkotások. Körülbelül negyven ilyen művet készítettem, maratott üvegeket, ipari és kőmozaikokat, fára festett képeket, kül- és beltéren egyaránt. Sajnos a mozaikok közül sokat elpusztítottak, pedig nem volt ideológiai töltésük. Pozsonyban kilenc kőmozaikom van.“

A károlyfalui (Karlova Ves) Barátság Kollégiumban meg is tekintettük a három kőmozaik legnagyobbikát. A menza előtti csarnok falát díszítő, 1978-ben készült alkotáson atommag és békegalamb motívumok láthatók.

Harangozó azt is elmondta, hogyan lehetséges, hogy a szocialista rendszerben ennyi műalkotás kapott helyet az új építésű épületeken: „Az építési törvény V. címe úgy rendelkezett, hogy minden közcélú épületnek kötelezően tartalmaznia kell egy képzőművészeti alkotást. Ezzel már a költségvetés készítésekor is számolni kellett.“

Ennek köszönhetően számos egyedülálló műalkotás született, amelyek a mai napig díszítik az épületek belső és külső tereit, illetve a szomszédos közterületeket.

„A mozaik legapróbb darabja is átment a kezemen” – hangsúlyozza a művész, hogy jobban átérezzük, mekkora munka egy ilyen mű megalkotása.

Műtermi csendélet

Képek

Harangozó pasztellel, akrillal, olajjal, szénkrétával, szénnel, ceruzával és tussal is dolgozik. Szívesen kombinálja őket, szemet gyönyörködtető, színvilágában is magával ragadó műveket alkotva. Pozsonyban például a Tatra szállóban látható állandó kiállítás a képeiből, amelyek jó részét pozsonyi motívumok jellemzik.

Harangozó munkásságát díjakkal is elismerték. Például első helyet szerzett a 2012-es, londoni XXX. Olimpiai Játékok alkalmából kiírt képzőművészeti pályázaton.

Festői know-how-ját azonban nem őrizgette csak magának. A pozsonyi Képzőművészeti Főiskola, később pedig a pozsonyi Comenius Egyetem Pedagógiai Karának tanáraként 45 éven át adta tovább tudását a fiatal művészeknek.

Harangozó vásznon megörökített harangjai

Kis harangok mindenütt

A műteremben kiállított képeken vissza-visszaköszön a harangcsengő motívuma. Nem tudtunk ellenállni a kíváncsiságunknak, ennek az okára is rákérdeztünk. A művész nevetve válaszolt:

„Nem vagyok magyar nemzetiségű, de a magyar vezetéknevem valóban összeköt a harangokkal.“

Vagyis Stanislav Harangozónak egyfajta védjegyei a harangcsengők. Egész gyűjteménye van belőlük! Ihletet adnak neki, és finoman belekomponálja őket műveibe. Egyfajta művészeti játéknak is tekinthető, hogy megtaláljuk őket a képein.

A művész legújabb alkotásait is a Pozsonyi motívumok uralják

Pozsonyi motívumok Harangozó művein

Városunk nevezetességei fontos inspirációs forrást jelentenek Stanislav Harangozó számára. Számos művén feltűnik a Szent Márton-székesegyház, a klarissza templom és kolostor, a Kék templom, a Mihály-torony, a vár…

Vajon milyen viszonyt fűzi a művészt Pozsonyhoz? „Amikor műtermet kerestem, a város összes padlását bejártam. Végül egy különleges szecessziós épület tetőterében alakítottam ki a műtermemet, a Štúr utca 10. szám alatt, ahol jelenleg a Roset Hotel & Residence működik. Több mint húsz csodálatos, termékeny évet töltöttem ott. Az épület visszaszolgáltatása után azonban mennem kellett, de nagy szerencsém volt, a Štúr utca 6. szám alatt új helyet találtam a műteremnek.“

Az Óvárost mintha a sors is neki rendelte volna. Imád Pozsonyban sétálni, a város megihleti.

„Megtaláltam a rendszert, hogyan tudom Pozsonyt művészileg megörökíteni. Zenei motívumokat, különféle tárgyakat, figurákat komponálok bele a város motívumaiba. De ennek a gyönyörű országnak az egyéb városai is inspirálnak.”

Stanislav Harangozó egy menórával, aminek a motívumát felhasználta a zsidó Pozsony témájú festményein

Harangozó műtermében mintha gyorsabban telne az idő. Odakint közben elvonult egy zápor, és kisütött a nap. Eltelt két óra, de még bőven lenne miről beszélgetni, lenne mit nézegetni. Mennünk kell, a régi pozsonyi tetőtérben berendezett varázslatos műterem képe azonban még sokáig velünk marad.

Kedves Olvasó, ha felkeltettük érdeklődését Stanislav Harangozó művei iránt, akkor látogasson el a művész weboldalára (www.harangozo.sk), ahol számos alkotása megtekinthető.

Peter Janoviček

Fotó és videó: Braňo Bibel

Fordította: Böszörményi Péter

Támogatóink

Don`t copy text!