Új szlovák nyelvű könyvben mutatkozik be Pozsony „ennivaló történelme”

Hírek
2023 11 22.

A Historia Aperta és a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás Pozsony történelmének szentelt könyvújdonsággal készült História na zjedenie címen.  A kötet az Ennivaló történelem című népszerű online magazin elmúlt 12 évének legérdekesebb cikkeiből válogat, melyek a www.bratislavskerozky.sk oldalon is megtalálhatók.

Az online magazin megalakulása óta a soknemzetiségű és soknyelvű régi Pozsony történelméről és kultúrájáról szóló ismeretek terjesztésének ékkövévé vált. A honlap évente több tízezer látogatót ér el a világ szinte minden olyan országából, ahol pozsonyiak és történelemkedvelők élnek. A magazin magas színvonalú, gazdag képmelléklettel ellátott, hozzáértő szakmai cikkeket kínál történészek, zenetudósok és a múlt kedvelői számára. Gyakran hoz olyan új és korábban soha nem publikált képanyagokat, amelyeket az olvasók máshol nem találnak meg.

A könyv öt nagyobb témakörre tagolódik. Az elsőben olyan személyiségeknek szentelt fejezeteket olvashatnak az olvasók, akik Pozsonyban születtek vagy tevékenykedtek. Megismerhetik a „szegények atyjának” is nevezett Scherz pátert, a legendás feltaláló Lanfranconit vagy Justi polgármestert, de a Duna-parti város más fontos alakjainak történetébe is bepillantást nyerhetnek.

Az ezt követő fejezetek az egykori Pozsony gazdag és virágzó művészeti életét mutatják be. Megelmlékeznek a híres zenészekről, Hummelről és Mertzről, valamint Rigele Alajos Cantus című szobrának történetét is felidézik.

Az olvasók olyan legendás helyekre is ellátogathatnak, mint a Salvator gyógyszertár, a Murmann-magaslati emlékmű vagy a ma már nem létező Lido fürdő.

Milyen volt a mindennapi élet a régi Pozsonyban? A könyv szerzői erre a kérdésre is választ adnak. Az olvasók megtudhatják, milyen gondok merültek fel a város élelmiszerellátásával, lakói hol intézték bevásárlásaikat, melyik kávézókba szerettek járni, hogyan ünnepelték a karácsonyt, de még azt is, hogy a pozsonyi keksz valójában híresebb volt, mint a pozsonyi kifli.

A válogatáskötetből még az is kiderül, hogy az egykori amerikai elnök, Theodore Roosevelt mikor látogatott el Pozsonyba, hogyan került egy torony a ligetfalui parkba, vagy hol állt a hírhedt pozsonyi vashonvéd.

Pozsony tele van történetekkel. Múltja színes és lenyűgöző, de gyakran sajnos ellentmondásokba is ütközik. Lakói egyrészt büszkék történelmi többnyelvűségére és az itt uralkodó toleráns szellemre. A történelem azonban nem mindig volt kegyes hozzá, és éppen ezekért az erényekért büntette. Elvesztette egykori, történelmi központjának egy részét, lelkének egy darabját. Sok legendás hely már csak az emberek emlékezetében, régi fényképeken vagy képeslapokon létezik. A válogatáskötetnek köszönhetően azonban a város és lakóinak mára szinte elfeledett történetei ismét felidéződnek, helyet adva nekik az irodalom világában.

A História na zjedenie hivatalos bemutatójára 2023. november 28-án (kedden) 18 órakor kerül sor az SNP tér 12. szám alatt található V-klubban, Pozsonyban. Az est moderátora Zuzana Godárová, a beszélgetésben részt vesz a kötet egyik szerzője, Ján Vyhnánek, a szerkesztők részéről Peter Janoviček, valamint a szöveg fordítója, Jitka Rožňová.

Facebook event: https://fb.me/e/40BUa7ErQ

A könyv kiadását a 2023-as Művészet Alap támogatta.

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!