Nívódíjas a Pozsonyi mesék sorozat legújabb kötete!

Pozsonyi mesék
2017 06 16.

Irodalmi elismerésben részesült a Pozsonyi mesék sorozat legújabb kötete. Veres István, a Széchenyi című kötet szerzője június 13-án a Zichy-palotában vette át a Szlovák Irodalmi Alap Madách-nívódíját.

A könyv a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás gondozásában jelent meg 2016-ban.

A méltatásban elhangzott, hogy a kötetben szereplő történetek Széchenyi Istvánt elsősorban nem politikusként, hanem magánemberként – emberi mivoltában és esendőségeivel – mutatják be. Ezzel a koncepcióval alkot kerek egészet a szöveg stílusa, melynek egyik alapját képezik az egymás mellett szerepeltetett modern és a 19. századi szövegelemek, továbbá Farkas Júlia illusztrációi.

02

Gyerekkönyv ritkán kap Madách-nívódíjat – hangzott el az átadáson. Kinek szólnak ezek a történetek? – kérdezik sokszor a szerzőt. „A válasszal egyre nagyobb bajban vagyok, ugyanis különböző korú olvasóktól kapok váratlanabbnál váratlanabb visszajelzéseket. Lehetetlen megsaccolni, kinek mi kelti fel az érdeklődését. Van, aki a helytörténeti részleteket említi elsőként, mások az első pozsonyi lóverseny szürreális grafikai ábrázolását, vagy éppen az akadémia nyelvjárásban íródott történetét. Örülök, hogy a magunk módján ismét sikerült bebizonyítanunk, hogy ez egy univerzális műfaj, és minden korcsoport igényli a meséketˮ – jegyezte meg Veres István.

01

A Széchenyi című könyvünk magyar nyelvű változata hetek alatt, tavasz elejére elfogyott, s már csak a szlovák fordítás vásárolható meg.

Gratulálunk a szerzőnek! 🙂

Pozsonyi Kifli PT.

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!