95 ötlet Pozsonynak!

Város
2015 04 29.

Gyepet a terekre, szőlőültetvényeket a várdombra, zöldséget a medencékbe. Az UFO kávézó pedig legyen kivilágítva aszerint, milyen idő van! Nemrég mutatták be a 95 ötlet Pozsonynak (95 nápadov pre Bratislavu) című kiadványt, amely javaslatokat tartalmaz a főváros lehetséges fejlesztéseivel kapcsolatban.

ufo_2

A vizualizációk segítségével elképzelhetjük, hogyan lehetne sportpályákat csinálni a ligetfalui panelrengeteg omladozó teraszaiból, milyen lenne a Duna-parton a víz felszínén úszó medencékben fürödni, és hogy nézne ki, ha az elhagyott Grössling fürdő medencéit, mondjuk, zöldségtermesztésre használnák. Pozsony nem tudja tartani a lépést a 21. század diktálta elvárásokkal, és egyre inkább kezd hasonlítani a 90-es évek elejéről ismert önmagára – indokolta a projektet Matúš Vallo építész, a My sme mesto civil szervezettől. Oliver Sádovskýval ők a könyv ötletgazdái.

A 95 ötlet a város működésének széles palettáját célozza: a befektetők építkezéseivel kapcsolatos feltételektől az SNP híd éjszakai kivilágításától kezdve egészen a helytelen parkolásért járó kerékbilincsek új dizájnjáig. Amit lehet, megpróbálnak megvalósítani a javaslatokból, mondta a könyv keresztelőjén a régi vásárcsarnokban Ivo Nesrovnal főpolgármester. Közben Pozsonyt egy hagymához hasonlította, de nem a szaga miatt, hanem mert a város is több rétegből tevődik össze: az épületekből, az intézményekből, az emberekből, és így tovább. „Szeretnénk együttműködni ezzel a közösséggel” – mondta az ötletgazdákról.

str-vizual-layout

Aki nem volt ott az április 23-ai keresztelőn, nem maradt le semmiről, az ötletek kinagyított vizualizációi ugyanis a régi vásárcsarnok emeleti részén vannak kifüggesztve, és megtekinthetők május 31-ig, naponta 12 és 20 óra között.

Veres István

Támogatóink

Don`t copy text!