Lenyűgöző képek és perspektívák Pozsonyról a „Pressburg” című sorozatban

Kultúra
2024 09 29.

Pozsony is szereplővé válik Molnár Csaba és Lucia Molnár Satinská legújabb sikersorozatában.

Szeptember 6-án debütált Molnár Csaba és Lucia Molnár Satinská szerző- és rendezőpáros Pressburg című vígjátéksorozata a Szlovák Televízión, ami az országban élő nyelvi kisebbségek életébe enged betekintést. Ez az első olyan televíziós produkció Szlovákiában, amely ha humorba csomagolva is, de reális képet kíván nyújtani a szlovákiai magyarság mindennapjairól, miközben a magyar nyelvet is hitelesen, a valóságnak megfelelően használják.

A főváros soknemzetiségű voltát maga a cím is jelöli, hiszen Pressburgban, vagyis a történelmi Pozsonyban több nyelvhez és etnikumhoz tartozó lakos megfért egymás mellett. Erre mutat a sorozat színes szereplőgárdája is: a Matusek Atilla által alakított főhős büszke magyar származására, míg Anna Jakab Rakovská egy éppen csak a magyart törő szlovák lányt kelt életre, Zuzana Kronerová pedig egy német gyökerekkel rendelkező többnyelvű „pressburgert” játszik.

Pozsony mindemellett nemcsak helyszínét adja a történetnek, de maga is szereplővé válik a sorozatban. Molnár Csaba és Lucia Molnár Satinská nagy figyelmet fordított arra, hogy Pozsony és a fővárosi lét minél élethűbben köszönjön vissza a televíziók képernyőjéről. Mintegy időkapszulába zárják, milyen is manapság Pressburgban élni, s mindezt a precízen kiválasztott helyszínekről, a város népszerű vagy kevéssé ismert épületeiről, tereiről, emlékműveiről készített minőségi és bámulatos felvételekkel érik el. A törzsgyökeres pozsonyi nézőket minden bizonnyal megmosolyogtatja, hogy így láthatják viszont a jól bejárt színtereket, a mindennapjaik részét képző utcákat.

A szerző- és rendezőpárostól nem idegen Pozsony. Mindketten a fővárosban élnek, és értékelik annak történelmi emlékektől tobzódó, többnyelvű voltát, valamint a múltat őrző és egyre megújuló arculatát. Molnár Csaba ugyanakkor társulásunk tevékenységében is részt vett, hiszen ő működött közre a Pozsonyi Kifli 2011-ben közzétett imázsfilmjének elkészítésében is.

Kétségtelen, hogy Pressburg című vígjátéksorozat egy olyan hiánypótló alkotás, amely nemcsak közelebb kívánja hozni a többségi és a kisebbségi nyelvhez tartozókat, hanem krónikása is fővárosunknak, nagyszerű képekben és perspektívákban mutatva be, milyen is Pozsony és a pozsonyi élet.

Hernádi Henriett

Támogatóink

Don`t copy text!