A pozsonyi magyarság sorsát bemutató naplót ajándékoztak a Pozsonyi Kiflinek

2020 02 14.

Értékes, a pozsonyi magyarság második világháború alatti és utáni megpróbáltatásaira is reflektáló kéziratot bíztak a Pozsonyi Kifli Polgári Társulásra.

Samarjay Zoltán pozsonyi vízgazdálkodási építőmérnök családi hagyatékából nagyapja, Dr. Samarjay Emil 1939 és 1946 közti naplóját adta át a társulásnak nagylelkű ajándékként. A dokumentumot a Pozsonyi Kifli digitalizálja, és a jövőben lehetőség szerint könyvalakban is megjelenteti.

Samarjay Zoltán

A Samarjay család nemzedékek óta fontos szerepet játszik a pozsonyi magyarság életében. Itt most csak arra utalunk, hogy az ajándékozó egyik felmenője, Samarjay Károly (1821–1894) a költő Petőfi Sándor barátja volt, később pedig neves pozsonyi ügyvéd és közéleti személyiség lett.

Korpás Árpád és Ifj. Papp Sándor

A naplót a társulás részéről annak alapítója, a pozsonyikifli.sk főszerkesztője, ifj. Papp Sándor, a Pozsonyi Kifli grafikusa és látványtervezője, Szabó Réka, valamint Korpás Árpád alelnök vette át 2020. február 10-én az ajándékozó otthonában.

A kéziratra hivatkozik a 2014-ben készült Felvidék – Horná zem című dokumentumfilm. Szerepelt a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma által szervezett, Felcserélt otthonok című kiállításon. A Samarjayakhoz rokoni szálakkal kötődő néhai Csizmár Eszter újságíró a naplóbejegyzésekből két kisebb válogatást készített a család céljaira. Ezeket digitalizált formában szintén megkapta a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás.

Pozsonyi Kifli PT.

Fotó: Szabó Réka

Támogatóink

Don`t copy text!