Batka, a pozsonyi muzsikamester – immár szlovákul is

Pozsonyi mesék
2018 10 25.

Egy évvel ezelőtt jelent meg a Pozsonyi mesék című sorozatban Kacsinecz Krisztián meséje, a „Batka, a pozsonyi muzsikamester”. A napokban a mű szlovák változata is napvilágot lát „Prešporský muzikmajster Batka” címmel.

De ki volt Batka János (1845–1917), akinek tavaly emlékeztünk meg a halála 100. évfordulójáról? Id. Batka Nepomuki János zeneszerző fia, Pozsony szülötte, városi levéltáros, zene- és kultúraszervező, a Pressburger Zeitung munkatársa és zenekritikusa korának legnevesebb művészeivel állt levelezésben, és ígéretes fiatal tehetségeket indított el pályájukon. Batkával ebben a cikkünkben foglalkoztunk: http://www.pozsonyikifli.sk/hu/Friss-kifli/Tortenelem/-miert-eppen-most-irok-batkarol-.html

A kötet szerzője a tényekre építve szabadjára engedi fantáziáját, az egyik fejezetben még miniszteri posztot is adományoz Batkának. A könyv egy varázslatos helyre kalauzolja az olvasót, ahol az épületek hangszerekre és hangjegyekre emlékeztetnek, és mindenhonnan zene szól, hiszen virágkorát éli a házi zenélés. Mindezt a szigorú arcélű Batka János irányítja, akiknek kefebajusz díszíti ábrázatát – végtére is ebben a korban divatos volt a bajusz –, markáns állkapcsa pedig energiát és elszántságot sugároz a városunk érdekében végzett munkához. Egyébként az asztali lámpája is a zenéből kapja az energiát.

Az olvasó végigkíséri Batkát a behavazott utcákon, aki egy titokzatos helyre menet egy fekete kiskutyába botlik – ő lesz későbbi hű társa, Szeder. Többet azonban nem árulok el ebből a szellemesen megírt történetből 🙂

01

Találkozik Zichy Gézával, a félkarú zongoraművésszel, valamint annak tanárával és barátjával, Liszt Ferenccel, akik közös koncertet adnak a Hummel-emlékmű javára – ezek ismét csak tények, az olvasónak azonban ezúttal egy különös hangszer, Batka találmánya okoz meglepetést.

Az állatkertbe is ellátogat, ahol megtudhatjuk, hogyan csillapítható le a zene segítségével a felbőszült oroszlán, aki pozsonyi kiflire áhítozik :). És nem utolsósorban megismerkedik az ifjú, szenvedélyes szobrászművésszel, Fadrusz Jánossal, a Mária Terézia-szoborcsoport alkotójával (amelynek lerombolását szerencsére sem Fadrusz, sem Batka nem érte meg, bár a történetben az utóbbi álma sok mindent előrevetít…). Fadrusz Jánossal ebben a cikkünkben foglalkozunk: http://www.pozsonyikifli.sk/hu/Friss-kifli/hires-pozsonyiak/meg-egyszer-fadruszrol-.html

A cselekmény időben egy mai iskoláscsoport Batka-kiállításon tett látogatásáig ível, ahol a nebulók rábukkannak az említett titokzatos hangszerre. A fiatal olvasó kalandokat átélve merülhet el városunk zenében gazdag múltjában, a kötet azonban minden korosztálynak élvezetes időtöltést kínál. Az izgalmas történeteket mindkét nyelvi változatban Gyenes Gábor magával ragadó illusztrációi díszítik.

A Batka Jánosról szóló meséskönyv szlovák és magyar változata megvásárolható a Pozsonyi Kifli Pt. rendezvényein, valamint 2019. november 23. és december 22. között adventi vásári standunkon (C 15), a Ferenciek terén (Františkánske námestie), ahol a Kozics-féle fényképekből összeállított 2018-es pozsonyi naptár is szerepel kínálatunkban.

Zuzana Godárová

Támogatóink

Don`t copy text!