Diana Mašlejová: Štefánia – korunná princezná (Stefánia koronahercegné) – az új pozsonyi mese könyvismertetője

Pozsonyi mesék
2020 09 3.

Szálljunk be az időgépbe, és repüljünk 1913-ba az oroszvári (Rusovce) kastélyparkban! Felfedező útra indulunk ugyanis az egykori oroszvári uradalomban, de nem maradunk itt végig, hiszen a brüsszeli királyi és a bécsi császári palotában folyó eseményekbe is bepillantást nyerünk. A mese ellenére a viszonyok nem feltétlenül mesések. Stefánia belga királyi hercegnő, Rudolf koronaherceg felesége sorsát követjük, aki életének egyetlen korábbi állomásán sem lelte meg a boldogságot – csupán nálunk, Oroszváron, második, szeretett férje, Lónyay Elemér oldalán.

 

Vajon hányan tudják ma Pozsony, a Duna jobb partján elterülő városrészek vagy konkrétan Oroszvár lakói közül, hogy Stefánia itt élt, és hogy milyen életet élt itt? A hercegnő minden porcikájában, minden körülmények között tisztában volt a feladatával a rideg belga király, II. Lipót gyermekeként éppúgy, mint később a csapodár, ingatag Rudolf koronaherceg feleségeként, a konzervatív Ferenc József és a kimért Sissi menyeként. Itt, Oroszváron már maga határozta meg és céltudatosan, örömmel végezte feladatait. A nála alacsonyabb rangú Lónyay gróf iránti szerelméért lemondott rangjáról és címéről, választottjának pedig a diplomáciai szolgálatból kellett távoznia, de mindkettejük veszteségét kárpótolta a közösen meglelt csoda. A mesék pedig éppen arra valók, hogy segítsenek megtalálni a csodát a mindennapokban.

Legközelebb, amikor menekülni szeretne a város zajától, csupán Oroszvárig menjen, és sétáljon egyet a parkban. Képzelje oda a virágokat gondozó Stefánia hercegnőt, aki csomagküldő szolgálatot is működtetett (ma nyilván webáruháza lenne), és az első világháborúban sebesült katonákat ápolt. Karácsonykor megajándékozta személyzetét, menhelyet hozott létre a bajba jutottak számára, munkásolvasókört szervezett, óvodát alapított. Stefánia, Elemér és a parkban kocsin, lovon vagy kerékpáron közlekedő számos vendégük már a múlté, de vegye csak elő az időgépet, és hagyatkozzon a képzelőerejére! A kastély ma szomorúan réved vissza azokba az időkbe, amikor még becsülték és ápolták kivételes szépségét, és bizonyára Stefániára és Elemérre is. Bárcsak megérnénk a felújítását! Felüdülésképpen még egy helyet szeretnék a figyelmébe ajánlani, jelesül a Stefánia nevét viselő Štefánka kávéházat. Ha pedig a kávézás után a főpályaudvarra tart, akkor további kalandokra éhesen az egykori Stefánia utcán (ma Štefánikova) induljon.

Ez a nagyszerűen megírt, gyönyörűen illusztrált mese újabb mozzanatokat tár fel gazdag múltunkból.

Zuzana Godárová

Fordította: Böszörményi Péter

Támogatóink

Don`t copy text!