Elfeledett főúri paloták nyomában – őszi séta a Pozsonyi Kiflivel

Tematikus városnéző séták
2023 09 25.

Nemcsak az ősz köszöntött be a fővárosba, de a Pozsonyi Kifli is újra megindította magyar nyelvű, tematikus sétasorozatát. A közel 70 résztvevő Hornyák István kalauzolásával látogatott el Pozsony régvolt főúri palotáihoz és további, nagy múltú épületeihez, elfeledett történeteket idézve fel azok izgalmas és színes lakóiról.

A városi körút az Aspremont-palota egykori franciakertjéből indult, amelyet ma Medikus kertként ismerhetnek a pozsonyiak. A jelenleg is álló nemesi kúria mellett a parkban megbújó híres Petőfi-szobor is megtekintésre került. A séta következő állomása Grüneberg kefegyáros hajdani rezidánciája és az Ország úton (Radlinského ulica) található gyárépülete volt, amelynek nemcsak mérete csökkent jelentősen az idők során, hanem egykori díszes homlokzatát is lecsupaszították.  A Virágvölgyi templom előtt állva Hornyák István az elismert pozsonyi szobrászművészről, Fadrusz Jánosról is mesélt, akinek Feszület című faragványának eredeti gipszmásolatát még mindig a tempolom falai között őrzik. Az út további részében még megannyi érdekességet szemlélhettünk meg: többek között a funkcionalista stílusú Avion-lakóházat, a régi állami kórház omladozó épületét, valamint a Szabadságtéren áthaladva az esztergomi érsekség ma is teljes pompájában díszelgő valamikori nyári palotáját. A séta végállomása a jelenleg elnöki palotaként működő egykori Grassalkovich-kastély és annak kertje lett volna, mivel azonban ez utóbbi felújítás alatt áll, az impozáns főúri lakot a főhomlokzat felől, a díszkapu mellett állva csodálhattuk meg.

Az érdeklődőknek köszönjük a részvételt, a kérdéseket és a számos történetet, amelyekkel ők is hozzá tudtak járulni a nagy múltat megélő, egykori tulajdonosukat vesztett épületek emlékéhez.

Hernádi Henriett

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!