„Ennivaló történelem” a pozsonyi adventi vásáron

Hírek
2016 11 30.

A már hagyományosan megrendezett adventi vásáron idén is standjához várja az érdeklődőket a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. Az egyesület „Az ennivaló történelem” címet viselő támogatásgyűjtő rendezvényének célja a civil szervezet tevékenységeinek népszerűsítése.

03

A társulás saját könyveivel és Pozsony történelmét bemutató kiadványaival hívja fel kulturális és örökségvédelmi tevékenységükre a nagyközönség figyelmét.

Pozsonyi naptár Izabella főhercegnő fotóival

A már harmadik éve megjelenő Pozsonyi naptárba ezúttal Izabella főhercegnő több mint száz éves felvételei közül válogatták ki a képeket a kiadvány szerkesztői. Isabella von Croÿ-Dülmen főhercegnő Habsburg–Tescheni Frigyes főherceg felesége volt. A főhercegi család, mivel nagy jelentősége volt állandó jelenlétének Pozsony társadalmi életében, az egykori Grassalkovich-palotában rendezte be székhelyét.

00

Izabella legnagyobb szenvedélye – a későbbi nemzedékek szerencséjére – a fényképezés volt. Ez az időtöltés 19. század kilencvenes éveire már a főúri rétegeket is meghódította. Az amatőr fotózás első nagy korszakáról beszélhetünk. A fotografálás ekkor még drága mulatság volt, nem hódolhatott neki akárki. A főhercegnő nagy méretű, 21×27 centiméteres üvegnegatívokat használt, így különösen részletes felvételeket készíthetett. Ezt a tevékenységét Pozsonyban kezdte, ahol a szívesen fényképezkedő család megörökítésében több fotográfus is jeleskedett. A főhercegnő értékes fotográfiai hagyatéka ma a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe gazdagítja.

Pozsonyi mese „a legnagyobb magyarról”

Széchenyi István lett a központi alakja a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás legújabb, novemberben megjelent mesekönyvének. A kötet szerzője Veres István próza- és újságíró (Vasárnap magazin). A kiadvány nyolc történetet tartalmaz, amelyek mindegyike Széchenyi István gróf életét, személyiségét, érdeklődési körét és szokásait hozza közelebb az olvasókhoz.

00a

A történetekből kiderül, hogy Széchenyi hatására hol rendezték meg Pozsonyban az első magyarországi lóversenyt, miért szerette a gróf Ligetfalut vagy milyen katonai küldetéssel szerzett fiatalkorában érdemeket. Néhány történet elkanyarodik Pozsonytól, és a gróf távolabbi helyszíneken tett (valódi vagy fiktív) kalandozásairól számol be.

A Pozsonyi mesék sorozat korábbi részei az elmúlt években Kempelen, Bartók és Lechner címmel jelentek meg a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás gondozásában.

Minden, amit a pozsonyi kifliről tudni érdemes

„A mákos mindig patkó alakú, a diós pedig C betűt formáz”. Ismerje meg a legendás péksütemény történelmét és receptjét! A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás történészei levéltárakból, könyvtárakból összegyűjtött dokumentumok és források alapján állították össze a kiadványt.

01%20(2)

A pozsonyi kifli története a messzi múltba nyúlik vissza. A források tanúsága szerint a 16. században már sütötték Pozsonyban. Később a bécsi császári udvarba, Amerikába, sőt még Indiába is szállítottak a csemegéből.

A képekkel gazdagon illusztrált nyomtatványban érdekességeket olvashatunk az egykor a város szimbólumának számító péksüteményről. A négynyelvű információs anyag december 12-től ingyenesen hozzáférhető az egyesület standjánál az adventi vásáron.

Adventi városnéző program iskolai csoportoknak

Pozsonyi kirándulással lepné meg diákjait a pozsonyi adventi vásár idején? A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás magyar nyelvű városnézést szervez, amelynek zárásaként vásári standjánál pozsonyi kiflivel, meleg teával, régi pozsonyi képeslappal és egyik kiadványával várja a csoport minden tagját.

15240100_10208568637948610_743175841_n

A kísérőknek a városnézés ingyenes, és természetesen nekik is jár az ajándék! A minimális diáklétszám 15 fő. Előzetes írásos jelentkezés és időpont egyeztetése a következő e-mail címen: korpasarpad@pozsonyikifli.sk.

Pozsonyi Kifli PT.

Fotó: Stifter Mihály

Támogatóink

Don`t copy text!