Érdekességek a pozsonyi posta és filatélia történetéből

Műtárgylesen
2022 09 7.

Jaroslav Valentin, a pozsonyi 52-08-as „Duna” Filatelista Klub régi tagja 65 éve foglalkozik filatéliával. A Pozsonyi Kifli webes magazin számára vállalta a „Pozsony bélyegeken” téma feldolgozását.

Cikksorozatának első darabja a mai Szlovákia területén működő posta kezdeteivel, a postakocsikkal, a perfinbélyegekkel és a légipostával foglalkozik.

A posta kezdetei a mai Szlovákia területén az 1552–53-as időszakig nyúlnak vissza. Ekkor szervezte meg Taxis Mátyás (Matthias Taxis) az első postajáratot, amely elkerülte az oszmán fennhatóság alatt álló területeket. Útvonala Bécsből Pozsonyon és Kassán át Nagyszebenig (Sibiu) vezetett. A császári és királyi Magna Via postajáratnak 22 állomása volt a mai Szlovákia területén.

 

A Magna Via postajáratot ábrázoló bélyeg

 

A postakocsik és Pozsony

1723. Károly császár (III. Károly magyar király) rendelete értelmében 1723. július 1-én a magyar postaállomások állami igazgatás alá kerültek. Pozsony első postaállomásának helyét nem ismerjük, de az tudható, hogy 1725-ben már az Óvárosháza épületében működött egy postaállomás.

A pozsonyi postaigazgatóság bélyegzője. A levelet a nagytekintetű pozsonyi császári és királyi miniszteri biztosságnak címezték

1853-ban az államigazgatás megvásárolt két épületet Szapáry és Pallavicini gróftól a Vásártéren (a mai Szlovák nemzeti felkelés tere), ahol postahivatalt rendezett be.

Ezeket az épületeket 1908-ben lebontották, és új, kétszintes postahivatal épült a helyükön. 1928-ban további emeleteket húztak rá, így nyerte el mai alakját.

A pozsonyi Főposta épülete. Jobboldalt a Szlovák nemzeti felkelés terén (Námestie SNP) álló, még átépítetlen épület Orsolya utcai (Uršulínska) sarka, baloldalt a mai formája látható

 

Pozsonyi perfinek

A perfin soktűs lyukasztással kialakított szimbólum vagy írásjegy a bélyegen. A perfinek a 19. század utolsó éveiben és a 20. század elején jöttek használatba. Védelmet jelentettek az illetéktelen személy általi használat vagy az eltulajdonítás ellen.

Néhány perfinbélyeg

A perfinek három alapvető kategóriába (privát, hivatalos és egyéb) sorolhatók.

Eddig 43 olyan perfint találtak, amelyeket pozsonyi cégek és intézmények használtak, ezek közül 11-et nem sikerült azonosítani.

 

A leggyakoribb pozsonyi perfinek:

1 – BAB – Bratislavaer Allgemeine Bank – Pozsonyi Általános Bank

1920 és 1939 között 44 bélyegen

1939 és 1944 között 25 bélyegen

2 – BCT – Bratislavská Cvernová Továreň úč. spol. – Pozsonyi Cérnagyár Rt.

1920 és 1939 között 21 bélyegen

1945 és 1946 között 2 bélyegen

3 – MG – Max Graber a syn uč. spol. – Max Graber és fia Rt.

Vas és építőanyag.

1930 és 1935 között 3 bélyegen

4 – KB – Továreň na Káble úč. spol. – Kábelgyárt Rt.

1924 és 1934 között 32 bélyegen

5 – KRT – Kábelgyár r. t.

1906 és 1924 között 13 bélyegen

6 – P. K. H. R. – Bratislavská Obchodná a Úverová Banka – Pozsonyi Kereskedelmi és Hitelbank

1904 és 1930 között 25 bélyegen

Boríték perfinbélyeggel

 

Légipostabélyegek – repülőterek és Pozsony

A légipostabélyegek iránti igény a légiposta bevezetésével merült fel. A gyorsabb kézbesítésnek megfelelően ennek a szolgáltatásnak magasabb volt a díja. Az első (két) polgári repülésre 1923. október 29-én került sor a Pozsony–Prága és a Prága–Pozsony útvonalon. A két gép körülbelül egy időben, 12:25 körül emelkedett a magasba, a Prágába induló a pozsonyszőlősi (Vajnory) repülőtérről egy utassal és 15 kg postarakománnyal.

 

Ideiglenes csehszlovák légipostabélyeg

 

Az első légipostabélyegek úgynevezett ideiglenes bélyegek voltak. Ezeken két korábbi kiadás, a Hradzsin, illetve a Gazdaság és tudomány hat, illetve három névértékét használták felé újra, de a szegélyen nem voltak feltüntetve a névértékösszegek, és az egyes bélyegekre repülőgép- és értékjelző felülnyomatok kerültek.

A rendes légipostabélyegek kiadása 1930-ban kezdődött, és egészen 1977-ig tartott rendszertelenül. Összesen 67 légipostabélyeget adtak ki, amelyek közül mindössze négyen szerepelt pozsonyi motívum. A légibélyegeket a normál postaforgalomban is használták.

 

Légipostabélyegek pozsonyi motívummal

Jaroslav Valentin

Szerkesztette: Peter Janoviček

Fordította: Böszörményi Péter

Támogatóink

Don`t copy text!