Határozatlan ideig elmaradnak a Pozsonyi Kifli rendezvényei. Az egyesület vezetőit kérdeztük, hogy élik meg a hétköznapokat a koronavírus idején

2020 04 16.

Határozatlan ideig elmaradnak a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás rendezvényei. Ilyenkor, a tavaszi hónapokban az egyesület közössége rendszeresen összejár a városi rendezvényeken. Sajnos, a kialakult helyzet miatt ez idén nem lehetséges. Mivel foglalkoznak, hogyan töltik a napjaikat, mit üzennek a Pozsonyi Kifli vezetői a tagságnak és a szervezettel rokonszenvezőknek?

 

Bolemant Éva

Az iskola bezárásával egyidőben maradtam itthon, és úgy, ahogyan a gyermekeim szinte azonnal megkezdték az online oktatást, én home office-ra rendezkedtem be. Ahogy mindannyiunk életében, nekem is percről percre változott a programom, a betervezett találkozók, workshopok, rendezvények sorra törölve lettek. Március 15-től folyamatosan töröltük mi is a betervezett sétákat, előadásokat, könyvbemutatókat, egyelőre meghatározatlan időpontra halasztva. Itthon az internetnek köszönhetően azonban folyik a munka. Készül két új Pozsonyi mese Petőfi Sándorról és Stefánia hercegnőről, valamint a sorozat első köteteként megjelent, Kempelen Farkasról szóló történet második kiadása is. Pavol Ondrčka sikeres könyvének, a pozsonyi Unitas házak történetének (Rodák z Unitasu verný Bratislave) újrakiadására kerül sor az ősszel. Még mindig érkeznek megrendelések a Pozsonyi Naptárra, aminek nagyon örülünk, és ezúton is köszönjük mindazoknak, akik ezekben a nehéz időkben is érdeklődnek a kultúra iránt, költenek kultúrára. Közben tervezzük, készítjük a 2021-est. A szervezet adminisztrációs munkái is folyamatosan zajlanak, és csak remélni tudjuk, hogy ezt fenn is tudjuk tartani a jövőben! Természetesen három gyermekemmel mi is éljük a karantén mindennapjait, de az időmbe mostanában a rendszeres főzés, takarítás, házi munkák, bevásárlás mellett belefér az olvasás is. Mivel tavaly nyáron egy teljesen új könyvespolcot szereltünk fel, így most aktuális volt a könyveket téma, kiadók és egyéb besorolások szerint rendszerezni. Eközben természetesen rengeteg kincsre akadtam, és napokig rendezgettem (és olvasgattam) a jobbnál jobb könyveket. Csodálattal lapozgatom Vojtech Zamarovský A görög csoda című könyvét Varga Erzsébet fantasztikus fordításában. A könyv soraiból sugárzik a szerző csodálata és szeretete Görögország iránt. Örömmel töltene el, ha a Pozsonyi Kifli könyveinek olvasása közben az olvasók valami ilyesmit éreznének városunkkal kapcsolatban is.

 

Ifj. Papp Sándor

Introvertált személyiségként jól viselem az életünkben beállt változásokat. Igaz, egy hónapja már nem jártam Pozsonyban. Úgy döntöttem, hogy a vidéki hétvégi házamban maradok, és innen dolgozom. Magazinunk szerzői nagyon aktívak, nagyon sok érdekes cikk fog megjelenni a közeljövőben. Készül a Pozsonyi Naptár is, és újabb kiadványok jelennek meg az év égén. Nagyon sajnálom, hogy el kellett halasztanunk a Volt egyszer egy Pozsonyi Hajósegylet (1862–1940) című könyv bemutatóját, így az érdeklődők számára még nem hozzáférhető. Ha minden igaz, nyárig beindul az e-shopunk, tehát az összes „kiflis” kiadvány online is megrendelhető lesz. Az új pop up kiállításunkon is dolgozunk: tíz régi pozsonyi családot fog bemutatni. Bízom benne, hogy az ősz folyamán meg tudjuk nyitni a kültéri kiállítást Pozsony valamelyik köztéren.

 

Korpás Árpád

Családi házban élünk Pozsony közelében. Van kert, és a járvány előtt kezdtük felújíttatni a kerítést, így bőven akad kinti teendőm. A feleségem tanárnő, három gyermekünk pedig iskolás, ezért a távoktatás számítógépes hátterét is meg kellett teremtenünk. Havonta néhányszor az RTVS televíziós magyar hírösszefoglalóját olvasom, ilyenkor járok Pozsonyba. A többi munka most esetemben is itthoni. Számomra ez nem új, mert évekig itthon szerkesztettem az Új Szó Online-t, fordítottam stb. Készülök a Pozsonyi Kifli őszre tervezett magyar nyelvű sétájára, amely az utolsó, 1830-as pozsonyi koronázásról szól majd, ha megtarthatjuk. Magyarra fordítom Diana Duchoňová történész Esterházy Miklós nádorról szóló monográfiáját. Mivel a Pozsonyi Kifli szeretné újra megjelentetni Kumlik Emil Adalékok a pozsonyi országgyűlések történetéhez (1825–1848) című kötetét, ennek a szövegét a mai helyesíráshoz, írásképhez igazítom, és bevezető tanulmányt írok elé. Például ezek a feladataim. A városnéző sétákat egy időre mellőznünk kell, és hiányzik az idegenvezetés, de tudom, hogy most lehetőleg otthon kell maradnunk.

 

Ján Vyhnánek

A járvány idejét Pozsonyon kívül, vidéki otthonomban töltöm, (egyelőre) komolyabb probléma nélkül. Minden szükségessel felszerelkeztem, ezért csak Bastian nevű mopszommal járok ki hosszabb sétákra. Szabadidőmben a pozsonyi temetőkben nyugvó jelentős személyiségek adatbázisának, valamint a világtörténelmi súlyú személyiségek és események kalendáriumának összeállításán dolgozom. Régóta szeretnék a világtörténelemmel foglalkozni, most végre van rá lehetőségem. Egyúttal Pozsony történetének világtörténeti vonatkozásait is feltérképezem. Nekem egyáltalán nem okoz gondot, hogy jórészt be vagyok zárva az otthonomba, így legalább jobban elmélyülhetek abban, amivel szívesen foglalkozom.

 

Iveta Bartošovičová

Sziasztok, mindenkit üdvözlök! Azt a kérdést kaptam, hogy vagyok, hogyan vészelem át ezt a különleges időszakot. Bizonyos dolgok az elmúlt hónapban sem változtak az életemben – munkába járok, időnként bevásárolok (hiszen enni kell). Ugyanakkor sok szempontból egészen másként telnek a napjaim – kizárólag autóval járok munkába, le kellett mondanom a kószálásról a városban, ami az egyik kedvenc időtöltésem. Barátnőimmel egy fürdőhelyen töltött hétvégét terveztünk, amit határozatlan időre el kellett halasztanunk. Ha kiállításra, képtárba, koncertre vagy színházba vágyom, egyelőre erről is le kell tennem. Hiányoznak a séták és kirándulások, amiket annyira szeretek, ráadásul most még az időjárás is gyönyörű. Körülbelül egy héttel ezelőtt lett volna a Pozsonyi Kifli egyik előadása, és előre örültem, hogy olyan emberekkel találkozom majd, akik tagságom hét éve alatt a szívemhez nőttek. Sajnos ez is meghiúsult. Szintén nagyon vártam a Jó piac (Dobrý trh) nevű rendezvényt a Jakab városbíró téren (Jakubovo námestie), és azt, hogy én is jelen legyek a standunkon, de idén ez is elmarad. Másrészt viszont több időt tölthetek otthon a kedvenceimmel – a papagájaimmal és a növényeimmel, és ez a javukra is válik. A neten pedig megnéztem néhány olyan koncertet és operát, amelyeket egyébként nem láthattam-hallhattam volna, és bejártam néhány galériát anélkül, hogy kitettem volna a lábam otthonról… Hiszem és remélem, hogy rövidesen megszűnik az egészségünket, életünket fenyegető veszély, és nem kell már sokat várni arra, hogy újra találkozzunk polgári társulásunk valamelyik eseményén. ?

 

Szabó Réka

Aggódós időkben különösen jó, ha van kéznél egy erdő. Hozzánk szerencsére közel van, és rejteget egy izgalmas határkövet is, amiről mesélek majd egy cikkben. Közben készül néhány kiflis könyv új kiadása, sőt lassan az új Pozsonyi Naptár képeit is kiválogatjuk.

Ziff Mária

A jelenlegi helyzet meghiúsította találkozásunkat az előadásokon, sétákon és egyéb rendezvényeken, amilyen például a Jó piac (Dobrý trh) lett volna. Egyelőre annyit tehetünk, hogy a webhelyünkön található fényképek nézegetésével felidézzük az együtt töltött értékes pillanatokat, vagy cikkek, könyvek, tudósítások olvasásával visszarepülünk a régi szép időkbe, újraéljük azokat. Nekem ez segít. Bízom a mielőbbi találkozásban.

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!