Heinrich Anton Prüger, a pozsonyi szállodás (1834–1898)

Híres pozsonyiak
2018 05 28.

Pozsony legelegánsabb szállodája leendő tulajdonosainak apja Josef Prüger szabómester és felesége, Marie (született Fürst) fiaként született 1834. augusztus 14-én Óbrünnben (Staré Brno). A kis Heinrich hagyományos katolikus nevelést kapott, és gyerek lehetett még, amikor a család a fővárosba, Bécsbe költözött. Itt a fiatalember kitanulta a szakácsmesterséget, amiben a feljegyzések szerint komoly tehetséget mutatott. Egy idő után saját éttermet tudott bérelni a híres Práter közelében (Bécs II. kerületében, a Leopoldstadtban, a Praterstraße 36. szám alatt). 1847-ben szemben operettszínház nyílt, így az előadások után vélhetőleg nem volt hiány vendégben.

10

Heinrich Anton Prüger szállodásdinasztia-alapító és felsége Amalia Barbara Prüger (szül. Spannagl). Forrás: családi archívum

Heinrichnek házasságon kívüli lánya született, akinek az anyja egy házi vagy az étteremben alkalmazott szakácsnő lehetett, és a gyermek szláv nevéből (Ludmila) ítélve valószínűleg cseh származású volt. Sorsáról azonban többet nem tudni. Heinrich még 32. születésnapja előtt, 1866. április 22-én nőül vette a nála 15 évvel fiatalabb, ekkor csupán 16 és fél éves bécsi Amalia Barbara Spannaglt.

A házassági anyakönyvi kivonatban a férj foglalkozásán (Restaurationspächter, azaz étterembérlő) kívül a házaspár lakcíme is szerepel, amiből kiderül, hogy az étterem épületében kezdték meg közös életüket. A fiatal család, amelybe a törvénytelen Ludmilka is beletartozott, 1867-ben Pozsonyba költözött.

04

Baloldalt Heinrich Prüger első pozsonyi működési helye, a Hal téri városi sörfőzde – az üvegezett verandás épület.

Forrás: Kálmán László

Heinrich itt is bérelt egy jól jövedelmező éttermet, és a család ennek épületében lakott. Ezúttal a városi sörfőzdére esett a választása Hal tér (Rybné námestie) 37. szám alatt. Itt jött a világra 1867. szeptember 15-én legidősebb fia, Heinrich Johannes (azaz Henry John).

További gyermekáldások következtek: Amalia Anna (1868), Julius (1871), Marianne (1872), Antonia (1874), Christine (1876) és Michael (1879). Egy vendéglő nem a legelőnyösebb lakhely egy kisgyerekes család számára, talán ezért költöztek 1872 után a Színház tér (Gorkého) 1. szám alá, majd még 1874 előtt a Vám utca (Mýtna) 144. szám alá. 1880-ban Armin Deutsch megvásárolta a városi sörfőzdét, és felmondta a bérletet. Heinrichnek új helyszín után kellett néznie. Az Arany szarvas vendéglőt választotta a Vásártér 2. szám alatt (ma SNP tér, a mai református templom mellett). Nyilván megengedhették maguknak, hogy egy jobb városrészben béreljenek lakást, a következő gyermek, Aloysia (Luise) Valburga (1881) ugyanis már a Grassalkovich tér (Mierové námestie) 1. szám alatt született, vagyis ekkor itt lakhatott a család, de nem sokkal később már a kibérelt szállodához közelebb, a Széplak utca (Obchodná) 14. szám alatt volt az otthonuk. A legkisebb fiú, Max (1883) már itt jött világra.

02

Élete utolsó szakaszában Heinrich az Arany szarvas vendéglőt (később fogadó) üzemeltette, amely előtt az üvegezett teraszok láthatók. Forrás: J. Cmorej

03

 Pozsonyi reklám 1907-ből. 

Heinrich Anton, a sokgyermekes apa és sikeres étterem-üzemeltető 1898. szeptember 8-án, 49 évesen halt meg. Az időközben szállodává alakult vállalkozást felesége vitte tovább, egészen 1912-ig fenntartotta a bérletet. Ekkor azonban már a legidősebb fiú, (a hosszú angliai tartózkodás miatt Henrynek nevezett) Heinrich Johannes, azaz Prüger Henrik vezette a családi vállalkozást.

Az általa 1903 és 1909 között igazgatott londoni Savoy szállóban, valamint amerikai és európai útjain szerzett tapasztalatai alapján úgy döntött, nagyban fog beruházni. Megvásárolt egymás után három házat a Kossuth Lajos (ma Hviezdoslav) tér déli oldalán, és 1912–13-ban átépítve őket létrehozta az akkori Pozsony legelegánsabb szállodáját, a Carlton-Savoy hotelt.

05a

Savoy és Carlton szállloda egy régi pozsonyi képeslapon. Forrás: J. Horváth

07

Savoy kávéház enteriőrje Forrás: J. Cmorej   

Atyja, Heinrich, a pozsonyi szállodásdinasztia megalapítója és felesége a Szent András-temetőben nyugszik, sírjukat a következő felirat jelöli: „Hier ruhen Heinrich Prüger 1834 – 1898 und seine Gattin Amalie Prüger geborene Spannagl 1849 – 1922.” Brünnből Bécsen át Pozsonyig ívelő életútja a korabeli Monarchiában nem számított ritkaságnak. Ha ismer még ilyen történeteket, örömmel vesszük megkeresését.

Cikkünk adatait Johannes Lippertnek, Heinrich Prüger dédunokájának köszönhetjük, aki többek között az unoka, Gyula információit adta tovább. A témához – és általában a város történetéhez – egyre bővülő képanyagot kínál a Pozsony Város Emlékezete projekt weboldala a www.pammap.sk címen.

Juraj Šedivý

Fordította: Böszörményi Péter

Támogatóink

Don`t copy text!