Ifj. Papp Sándor: „Viccelek…, de életem végéig tudnék cikket írni a régi Pozsonyról.”

Hírek
2020 12 18.

Tízéves a 2010 decemberében létrejött Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. Egyik alapítójával, Ifj. Papp Sándor történésszel és kultúraszervezővel, a www.pozsonyikifli.sk főszerkesztőjével beszélgettünk.

Ifj. Papp Sándor

 

Kérlek, mutatkozz be röviden! Hol születtél, mi a szakmád, mivel foglalkozol jelenleg?

Pozsonyban születtem, itt is nőttem fel . 🙂 A helyi, Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium befejezése után Budapestre kerültem, ahol történészként végeztem a Károli Gáspár Református Egyetemen. Az 2004 és 2015 közti időszakban a Szlovák Nemzeti Múzeum – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma munkatársa voltam. Jelenleg szabadúszó történészként, projektmenedzserként tevékenykedem, és a Pozsonyikifli.sk internetes magazin főszerkesztője vagyok.

A kezdetek, karácsonyi vásározás…

Te vagy a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás egyik alapítója. Honnan ered az ötlet és a név?

A Pozsonyi Kiflit Bolemant Évával, az egyesület elnökével, valamint Ivanics Júliával és Bauer Ildikóval alapítottuk. Júlia és Ildikó egyéb elfoglaltsága miatt ez első években kilépett az elnökségből. Mindannyian a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában dolgoztunk, és szerettünk volna létrehozni egy örökségvédelemmel foglalkozó, modern szlovákiai magyar civil szervezetet. Akkoribban kezdtem a pozsonyi kiflivel – a régi Pozsony egyik szimbólumával – foglalkozni, és szinte a rögeszmémmé vált, hogy ezt a péksüteményt vissza kell hozni a pozsonyi köztudatba. Sokat gondolkoztunk azon, mi legyen az egyesület neve. Végül Bolemant Éva ötleteként a Pozsonyi Kifli mellett döntöttünk. Az „Ennivaló történelem” szlogen tőlem származik. Ez a „brand” jó döntés volt, hiszen komoly sikereket és szerencsét hozott nekünk.

Az egyesület alelnökével Ján Vyhnánekkel,  Lauda György pozsonyi kifli sütőmester sírjánál 

Annak ellenére, hogy szlovákiai magyar egyesületként indultatok, most Pozsonyban a Pozsonyi Kifli az egyik legismertebb civil szervezet, amely a szlovákok körében is nagyon népszerű. Mesélnél nekünk arról, hogyan lehet ez?

Mi egy alulról építkező kezdeményezés vagyunk. Az indulás nagyon nehéz volt. Rengeteg energiát, munkát és saját tőkét is belefektetünk Bolemant Évával. Meglepő volt, de eleinte nagyon nehéz volt elfogadtatnunk a működésünket a szlovákiai magyar közösség képviselőivel. Nem szívesen emlékszem vissza erre az időszakra, de ha nem vagyunk kitartóak, akár meg is szűnhetett volna a Pozsonyi Kifli. Az ötletes sikeres pályázataink után dilettantizmussal és konformizmussal vádoltak minket. Én akkor a Szlovák Nemzeti Múzeum kurátoraként tevékenykedtem. Több nemzetközi örökségvédelmi projektnek voltam a szerzője, mint például a Danubius Fluvius Pictorum vagy a Liszt Ferenc és pozsonyi barátai című. Kiállítási projektemet komolyabb díjakra is jelölték…

Készül a pop up kiállítás. A képen Szabó Réka látványtervező

Azóta sikerült bizonyítanotok, hiszen elnyertétek a Pro Patria Honismereti Szövetség díját és az egyik legrangosabb városi elismerést, a Pozsonyi Áfonya díjat is.

Igen, örülünk, hogy támogatnak és talán büszkék is ránk a szlovákiai magyarok. Enyhe túlzás, de tényleg úgy érezzük, Pozsonyban mindenki szeret és elismer minket. Mára már a Pozsonyi Kifli egy nagy lokálpatrióta egyesület, amelynek vezetői és munkatársai között vannak szlovákok és magyarok egyaránt. A saját nemzeti identitásunk mellett a lokális identitás a szervezet mozgatórugója. A Pozsonyi Kifli két alelnöke közül az egyik, Korpás Árpád magyar, a másik, Ján Vyhnánek szlovák. Mindketten várostörténettel is foglalkozó idegenvezetők, akiket szakmailag nagyon elismerek.

Városnéző séta Brogyányi Mihállyal

Foglalkozunk kicsit az internetes magazinnal. Ez a három nyelvű weboldal az egyik legolvasottabb történelmi portál Szlovákiában. Mi a titka ennek a sikernek?

A Pozsonyi Kifli oldala közép-európai viszonylatban is egyedülálló, külföldről is sokan olvasnak bennünket. Értékteremtés, örökségvédelem, ismeretterjesztés – erre a három pillérre támaszkodik a tevékenységünk. Továbbá létrejött körülötte egy közösség, ami a projektet különlegessé teszi. Nagyon fontos, hogy a honlapon csak saját kutatásból, gyűjtésből származó cikkeket és képeket jelentetünk meg. A Kifli indulásakor rengeteg témát sikerült kiszednem a régi pozsonyi újságokból. Emlékszem, munka után esténként az Egyetemi Könyvtárban ültem, és megszállottként a régi újságokat bújtam. Fizikailag átlapoztam a dualizmus kori Pozsony összes magyar nyelvű újságját. Viccelek…, de életem végéig tudnék cikket írni a régi Pozsonyról. Ezeket az anyagokat dolgozzák fel sokszor a szerzőink, és természetesen a kollégák is hoznak be új témákat a szerkesztőségbe.

A Pozsonyi Kifli standján az adventi vásáron

Mindig különleges és jó minőségű a képanyag a Kifli oldalán. Honnan származnak ezek a felvételek?

A digitális archívumunk a magángyűjtőknek és a családi hagyatékoknak köszönhetően nagyon terjedelmes és értékes. A tíz év alatt rengeteg régi fotót, képeslapot és dokumentumot digitalizáltunk. Ezek az anyagok egy ideig a weboldalunkon voltak elérhetőek, de már átkerültek a Juraj Šedivý, a Komenský (Comenius) Egyetem tanára által alapított Pozsony Város Emlékezete szervezet Pammap.sk online gyűjteményébe. A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás népszerűségét nagyban a szociális médiának köszönheti. Rengeteg értékes történelmi anyagot tettünk közkinccsé az interneten. Mindig odafigyeltünk, hogy csak olyan digitális tartalmakkal dolgozzunk, amelyek forrásait mindig feltüntetjük, és azok a saját digitális archívumunkból származzanak. Sokáig próbáltuk az ún. creative commons („Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább!”) filozófiáját követni, de egy idő után nagyon sokan visszaéltek a világhálón közzétett forrásanyagokkal, például a tudtunk nélkül egyes internetes oldalak saját marketingcéljaikra próbálták felhasználni a mutatós régi pozsonyi felvételeket. Éppen ezért kénytelenek voltunk panaszt tenni a közösségi média üzemeltetőinél.

A felvételen: Ján Vyhnánek, Bolemant Éva és Juraj Šedivý

Említetted a Juraj Šedívý által létrehozott Pozsony Város Emlékezete platformot. Kikkel működik együtt még a Pozsonyi Kifli?

Juraj Šedivý az egyik legnagyobb szaktekintély Pozsony történelmét illetően. Megtiszteltetés számunkra, hogy a Pozsony Város Emlékezete platformon együtt dolgozhatunk. Az eltelt egy évtized alatt a „régi Pozsony” ismerői közül igazi „nagyágyúkkal” működhettünk együtt. Például Štefan Holčík történésszel és muzeológussal, Július Cmorej magángyűjtővel, Albert Marenčin könyvkiadóval, Brogyányi Mihály idegenvezetővel vagy Samarjay Zoltán pozsonyi lokálpatriótával. Kitűnő a kapcsolatunk a Pozsonyi Városi Múzeummal, a Pozsonyi Városi Leváltárral és a Pozsonyi Városi Galériával is. (A további együttműködő partnereket illetően lásd a Bolemant Évával készült interjút – a szerk. megj.)

Korpás Árpád alelnökkel

Mivel foglalkozol mostanában, mik a kutatási terveid?

Sajnos, a járványhelyzet az én éltembe is beleszólt. Most a dunakanyari nyaralómban élek. Nagyon jó innen dolgozni, és rám fért egy kis vidéki élet. Nemrég fejeztük be az új pop-up kiállításunkat és a Pozsonyi Naptárt. Jelenleg a Kifli új webáruházával kapcsolatos ügyeket, az egyesület „Covid-kommunikációját” koordinálom az interneten. Több munkán is dolgozom, például a szlovákiai magyar reklám történetét kutatom. Szabó Réka kolléganőmmel egy új kiállítási projektet szeretnék elindítani „Csehszlovák retró” néven. Természtesen a legtöbb munkám az internetes magazinunkkal van. Egy új könyvön is dolgozom, amely a pozsonyi kifli 400 éves történetéről fog szólni. A járvány előtt az egyesületnek is nagyon sok terve volt. Egy közösségi látogatóközpontot szeretünk volna nyitni Pozsony Óvárosában. Elkezdtük az ezzel kapcsolatos koncepció kidolgozását. Sajnos, ez a jelenlegi helyzetben nem tűnik reálisnak, mivel a projekt nagy része az örökségvédelmi tevekénység mellett az idegenforgalomra épült volna.

Pozsonyi Kifli

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!