Jó piac árajánlat

Hírek
2020 02 21.

POZSONYI NAPTÁR  / PREŠPORSKÝ KALENDÁR / / PRESSBURGER KALENDER – 2020 

ÁRA: 2 €

Johann Vinzenz Reim (1796–1858) Bécsben tevékenykedő osztrák építőmérnök, rajzoló és grafikus 1834 és 1853 között egész gyűjteményt állított össze a Habsburg-birodalom különféle pontjain készült számos grafikájából. A körülbelül 1850 körül készült, rendkívül bájos rajzokon megelevenedik az Osztrák–Magyar Monarchia előtti Pozsony. A grafikákon szépen felismerhetők Pozsony Óvárosának domináns épületei, a Szent Márton-dóm, a Grassalkovich-palota, a Prímási palota vagy a mai Egyetemi Könyvtár. Olyan értékes ábrázolásokat is tartalmaz a kiadvány, mint például az egykori Ligeti Kávéházról (Aucafé), a lóvasútállomásról vagy a Korház utcáról készült képek.

 

VOLT EGYSZER EGY POZSONYI HAJÓSEGYLET (1862-1940)

Megvásárolható: magyar nyelven

ÁRA: 14 €

A Pozsonyi Hajósegyletet az angol sportegyesületek mintájára alapították 1862-ben, ligetfalui székhelyét pedig 1895-ben adták át. Sajnos, a Szlovák nemzeti felkelés hídja építésekor ez a klubház is a városrombolás áldozata lett. Az egylet történetét az Aixinger család három generációja dolgozta fel és adta ki 1941-ben. Ezt az összefoglalót olvashatják kiadványunkban.

 

A POZSONYI SÉTATÉREN MEGY A VILLAMOS

Megvásárolható: magyar nyelven

Ára: 12 €

Mi a pozsonyi kifli és kétszersűlt titka? Hogyan lett világhírű a helyi Palugyay pezsgő? Miért járt a városban Széchenyi István, Kossuth Lajos és Theodore Roosevelt? Hogyan vállalkoztak, szórakoztak, fürdőztek, kerékpároztak vagy éppen párbajoztak a boldog békeidők Pozsonyában? Milyenek voltak a karácsonyok? Kik és hogyan robbantották fel a dévényi várhegyen a millenniumi Árpád-emlékművet? Válogatás a www.pozsonyikifli.sk várostörténeti portál legérdekesebb írásaiból.

 

POZSONYI MESÉK

A 2012-ben megkezdett sorozattal a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás gyerekekkel, fiatalokkal szeretné megismertetni Pozsony történetét és ismert, vagy kevésbé ismert pozsonyiak életét: Kempelen Farkassal indult a sorozat, Fadrusz-dosszié és Lechner Ödön, Bartók Béla és Batka János pozsonyi muzsikamester, Ferdinand de Martinengo, azaz Martinengo Nándor, a híres vívómester is sorra került, de készült már mesekönyv Széchenyiről, a híres-neves bécsi villamosról és az érdeklődök olvashatnak pozsonyi zsidó meséket is.

 

FORGÁCS PÉTER: FADRUSZ, POZSONYI MESÉK

Megvásárolható: magyar nyelven

Ára: 10 €

Dani és barátja Karim nyomozásba kezd, vajon ki is volt Fadrusz János, az Erdélyben található hatalmas Mátyás király lovasszobor alkotója. Felfedezőútjuk során kerékpárral járják be Pozsonyt hogy felkutassák a helyi születésű szobrász kalandos életének nyomait.. Hamar kiderül, hogy Fadrusz élete egyáltalán nem volt hétköznapi, csupa rejtély és titok. Éppenezért a fiúk „Fadrusz-dossziéja“ izgalmas olvasmány felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

 

VLADO SCHWARZ: MESÉLŐ SÁRGA VILLAMOS, POZSONYI MESÉK

Megvásárolható: magyar nyelven

Ára: 10 €

Réges-régen, egészen pontosan 1914 és 1935 között Pozsony városában közlekedett egy sárga villamos. Aki felült rá elutazhatott aká raz osztrák határig is. A könyvben olyan helyzetek bontakoznak ki, amelyek a gyerekek számára mind tanulságosak. A történet 1920 után játszódnik, mikor Pozsony már Csehszlovákia része lett, és Ligetfalu volt a legközelebbi elővárosa, ahova a villamos története is kapcsolódik. A villamosvezető megismerteti az olvasókat a jármű működésével és az útvonalán található történelmi helyszínekkel is. A könyvet külön hozzá készített eredeti illusztrációk gazdagítják.

 

SZALAY ZOLTÁN: RÓMER FLÓRIS, A MESÉK MEGMENTŐJE, POZSONYI MESÉK

Megvásárolható: magyar nyelven

Ára: 10 €

Tudjátok, ki mentette meg a meséket a feledéstől? Ki volt az a réges-régen élt tudós pap, aki felidézte a sárkánygyíkok ősi történeteit? Ki volt az a híres régész, aki beszélt a fák és a kövek nyelvén, és szenvedélyesen üldözte a hazugságot? Rómer Flórisnak hívták őt, a szabadságharcost, a fegyencet, az írót, akinek nem más, mint Marcus Aurelius római császár adott tanácsokat. Hihetetlen történeteket mesélt, és közben vele is megesett néhány. Most rajtunk a sor, hogy megmentsük őt: tovább kell adnunk a történetét, hiszen a meséket az kelti életre, ha mesélik őket.

 

ÁGNES B. MÁNYA: LECHNER, BRATISLAVSKÉ ROZPRÁVKY

Megvásárolható: szlovák nyelven

Ára: 10 €

Vajon mit keres három épülettégla a pozsonyi múzeum egyik vitrinjében? Eszik-e vagy isszák a szecessziót? Hol magasodik a Postatakarékpénztár méhecskékkel és méhkasokkal díszített csodálatos épülete? Milyen színű a rózsabogár páncélja? Hogyan lehet két Erzsébetnek egy temploma, ráadásul éppen kék? Ki az az ezüst szakállú Lechner mester, aki télen-nyáron sapkát viselt, és díszes házakat épített, melyeknek ma is a csodájára jár a világ. Aki végigolvassa a Lechner Ödönről szóló mesét, az a száz évvel ezelőtti Pozsonyban kalandozva ezekre és még más érdekes kérdésekre is megtudhatja a választ.

 

IVETA MARONEK: MARTINENGO, BRATISLAVSKÉ ROZPRÁVKY

Megvásárolható: szlovák nyelven

Ára: 10 €

Milyen volt Pozsony a 19. század közepén és miért szerette meg Martinengo, annak ellenére hogy jól ismerte Budapestet és Bécset is? Ki állíttatta a főtéri szökőkutat? Utazzunk a múltba ezzel az izgalamas történettel és a vidám illusztrációkkal!

 

ISTVÁN VERES: SZÉCHENYI, BRATISLAVSKÉ ROZPRÁVKY

Megvásárolható: szlovák nyelven

Ára: 10 €

Kevesen tudják hogy Széchenyi sokkal jobban szeretett úszni mint politizálni. Könyvünkben Széchényit úgy ismerhetjük meg mint szervezőt, sportembert, turistát és inovátort. Megtudjuk mit tett azért hogy modernebb országban és szebb Pozsonyban élhessünk. A szórakoztató stílus és a vidám illusztrációk garantálják hogy a történetek megszólítanak minden korosztályt, de a legnagyobb élvezetet akkor nyújtják ha a gyerekek a szülőkkel együtt olvassák őket.

 

KACSINECZ KRISZTIÁN: BATKA, A POZSONYI MUZSIKAMESTER, POZSONYI MESÉK

Megvásárolható: magyar és szlovák nyelven

Ára: 10 €

Hallottak már Batka Jánosról, a zenekritikusról, levéltárosról, újságíróról, Liszt Ferenc hű barátjáról és Fadrusz János felfedezőjéről, aki szás évvel ezelőtt valódi legendának számított szeretettt szülővárosában, Pozsonyban? És ismeritek-e Batka János rejtett énjét, a titokzatos feltalálót, akinek Ferenc Jóska még a kutyusát is kitüntette, és aki megálmodta Pozsony csellóházait, orgonapalotáit és trombitatornyait?

 

VIERA KAMENICKÁ: POZSONYI ZSIDÓ MESÉK, POZSONYI MESÉK

Megvásárolható: magyar és szlovák nyelven

Ára: 10 €

Nem messze a Zsidó utcától születtem, és sok gyerekkori élményem ezzel az utcával és környékével kapcsolatos. A sors iróniája, hogy első munkahelyemen a Halpiac téri neológ zsinagóga lerombolásának fénykép-dokumentálása volt a feladatom. Az arra járó szemlélődők voltak társaim, akik közül sokan velem együtt sírtak. Amiként eltűnt a Zsidó utca, szétszóródtak utolsó lakói, velük együtt eltűnt a hagyományos zsidó kultúra nagy része is, amibe beletartoztak a mesék is. A zsidó mesék többezer év tapasztalatát rögzítik, alapeszméjük a hit, az együvé tartozás, az igazságosság, a kitartáas és a műveltség eszménye. Könyvünk ezekből a mesékből kínál ízelítőt.

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!