Kiállítás: Michal Milan Harminc, a múzeumépítő

Kultúra
2020 02 8.

2019. november 21.– 2020. május 31., a Szlovák Nemzeti Múzeum főépülete, Vajanský rakpart (Vajanského nábrežie)

A Szlovák Nemzeti Múzeum Vajanský rakparti főépülete súlyos ajtaját kinyitva a több mint 300 olyan épület egyikébe léphetünk be, amelyet Michal Milan Harminc (1869–1964) tervezett. A név nemcsak Pozsonyhidegkút (Dúbravka) városrész lakóinak fülében cseng ismerősen, ahol az egyik fő bekötőút a jelentős építész nevét viseli. Michal Milan Harminc sokrétű munkásságával nap mint nap találkozhatunk nemcsak Pozsonyban, hanem Szlovákia egyéb városaiban és falvaiban is, sőt az egykori Monarchia további országaiban (a mai Szerbiában, Magyarországon, Romániában és Ukrajnában) is. A szlovák építészet történetének nincs még egy olyan alakja, aki alkotásai mennyiségét és minőségét tekintve felvehetné vele a versenyt.

A Szlovák Földmüvelési Múzeum épülete 1930 körül

Harminc születésének 150. és halálának 55. évfordulójára a Szlovák Nemzeti Múzeum és a Szlovák Műszaki Egyetem Műépítészeti Kara az építész életét és munkásságát bemutató kiállítást állított össze. Harminc három épületet is tervezett a múzeum számára – kettőt Turócszentmártonban (Martin), egyet Pozsonyban –, méghozzá mindhármat más-más alkotókorszakában. A pozsonyi épület 1928-as átadása után a Földművelési Múzeumnak, az Erdészeti és Vadászati Múzeumnak, majd a Szlovák Honismereti Múzeumnak adott otthont, amely végül beolvadt a Szlovák Nemzeti Múzeumba. A kiállításon a még az épület teljes átadása előtt megnyitott Múzeum Kávézóból származó kiállítási tárgyak is láthatók, akárcsak néhány vitrin a korábban itt működő múzeumokból. 65 éves alkotói pályafutása alatt Harminc az eklektikától a szecesszión át eljutott a modernizmusig, majd 60 éves korában radikálisan a funkcionalizmus felé fordult (amihez minden esetben egyfajta emelkedettség párosult).

 A Múzeum kávéház enteriőrje egy korabeli fotográfián Forrás: J.Cmorej

Az építész hosszú életének története a vajdasági Kölpény (Kuplin) községben kezdődött, a mai Szerbiában. Harminc a kezdeti tapasztalatszerzés után saját építészirodát nyitott Budapesten (ahol a Szlovák Egyesületnek is aktív tagja volt), majd Liptószentmiklóson (Liptovský Mikuláš) és Újtátrafüreden (Nový Smokovec). 1922-ben Pozsonyban telepedett le, és haláláig ebben a városban élt és alkotott. A három helyiségben elrendezett tárlat bepillantást nyújt a mester életének főbb eseményeibe, aki lényegében diploma nélküli autodidakta volt, letette azonban az ács- és a kőműves-mestervizsgát, és az építészi minősítést is megszerezte – éppen a két turócszentmártoni múzeuma közül az elsőért. Szívósságának, intuíciójának és vállalkozó szellemének köszönhetően a lakó- és családi házak tervezésétől eljutott az olyan nagyszabású projektekig, mint a szállodák, szanatóriumok, kórházak, bankok, templomok (mintegy 100-at tervezett különféle felekezetek számára) és ipari épületek.

Részletek a kiállításából 

Legjelentősebb épületeinek modelljei és tervei mellett egyes vitrinekben figyelemre méltó iratok és fényképek is láthatók, például az Apollo kőolaj-finomító 1944. június 16-i bombázásakor megsérült múzeumépület állapotáról az építész naplójával együtt, amely annál az ominózus hétnél van kinyitva. Az épület Harminc felügyelete mellett zajló helyreállítása egészen 1951-ig tartott. Figyelemre méltó továbbá Henry Prüger özvegyének, Helena Prügerovának a levele, amelyben gratulál a Harminc házaspárnak Oľga lányuk házasságához – a Carlton-Savoy hotel fejléces papírján. A szálloda 1925–1928-as átépítéséhez Harminc készítette a terveket.

Hotel Carlton  épülete 1935 körül.

Pozsonyi művei közül említsük meg továbbá a Tatra Bank palotáját (ma a Kulturális Minisztérium épülete), a Szlovák Liga mozival és passzázzsal rendelkező épületét (maga Harminc is itt lakott a családjával, a műterme is itt működött), az Új augsburgi hitvallású evangélikus templomot a Legionáriusok utcájában (Legionárska, az egykori Honvéd utca), a lamacsi (Lamač) Szent Margit-templomot és dr. Pavol Fábry villáját (amelyben ma az Orosz Föderáció nagykövetsége székel). A Szlovák Liga épületének elkészülte előtt lakhelye és műterme is a Hosszú utca (Dlhá, ma Panská) 13. szám alatti Esterházy-palotában volt.

A Tatra Bank (a mai Kulturális Minisztérium) épületének kilincse

Az olvasó minden bizonnyal sok olyan művét is ismeri, amely nem Pozsonyban található, például dr. Szontágh újtátrafüredi (Nový Smokovec) Palace szanatóriumát, amely valójában két azonos nevű szanatórium: az első egy monumentális épület a historizmus határán, míg a második funkcionalista objektum. Az egyik kiállított könyvben egy mosolyra fakasztó anekdota is olvasható: Az építész Budapestről telefonált a Tátrába, hogy jöjjenek ki elé a vonathoz a poprádi állomásra. Dr. Szontágh irodai alkalmazottja azonban a név alapján arra jutott, hogy harminc vendéget kell fogadni, ezért ennek megfelelő számú kocsit, vacsorát és ágyat készíttetett elő…

Az építész Harminca fiai Milan Anton Pavol  és Ivan Peter František. Forrás: SNG, webumenia.sk

Michal Milan Harminc 1964-ben halt meg Pozsonyban. Több családtagjával együtt a Csalogányvölgyi temetőben nyugszik, családi sírban. Egyes forrásokban ennek ellenére a mai napig tévesen a Kecske-kapui evangélikus temető szerepel végső nyughelyeként, ahol a végső búcsú zajlott.

Szakítson időt a szlovák építészek első nemzedéke e jelentős képviselőjének megismerésére!

Zuzana Godárová

Fordította: Böszörményi Péter

Támogatóink

Don`t copy text!