Királyi hajók versenye a Dunán

Város
2014 09 19.

Szeptember 20-án, szombat délután 15 órakor a Cambridge–Oxford evezősverseny mintájára ismét vízre szállnak a királyi hajók a Dévény–Pozsony szakaszon.

db2014plagat

Az idén huszadik alkalommal megrendezett tíz kilométeres küzdelemre a pozsonyi klubok mellett Pöstyénből, Semptéről (Šintava), Morva-, Cseh- és Magyarországról, valamint Ausztriából is érkeznek kormányos nyolcasok.

A regatta főszervezője immár két évtizede az (1972-ben alapított) Szlovák Evezősklub, melynek székhelye az „Auspic“ nevű szemrevaló funkcionalista épület. A dévény–pozsonyi evezősverseny 1913-ig nyúló hagyományra tekint vissza (ekkor még a mai Szlovákia területén működő legrégebbi evezősklub, az azóta megszűnt Pozsonyi Hajós Egylet rendezte). A tradíció ígéretes fejlődésébe azonban két háború is beleszólt, megújítására pedig sokáig, egészen húsz évvel ezelőttig kellett várni.

imag0330

A dévény–pozsonyi regattára hagyományosan a három Duna menti fővárosból: Bécsből, Pozsonyból és Budapestről érkeznek versenyzők. Országunkban az evezés fokozatosan ismét elfoglalja helyét a népszerű sportágak között. Mivel a teljes izomzatot, a mozgás koordinációját és dinamikáját is fejleszti, már az evezősök testalkata is esztétikai élményt nyújt.

osma

A hajók 15 órakor, Dévény vára alól indulnak a Morva folyón, a cél pedig a Szlovák Evezősklub csónakháza (Aušpic, pontosan a Pozsonyi várral szemben), ahol már kora délutántól muzsika, Kofola és sör várja az érdeklődőket.

imag0325

Örömmel látunk mindenkit, aki az Óvárosra nyíló legszebb kilátás mellett arra is kíváncsi, hogyan folytatódik Pozsonyban a megszakítással ugyan, de több mint százéves hagyomány egy olyan sportágban, amely ez idő alatt szinte semmit sem változott: továbbra is elragadó, szimmetrikus, nemegyszer kalandos – mindezek mellett pedig kemény hajtás a friss levegőn.

Barbora Kamrlová

Támogatóink

Don`t copy text!