Kitiltották a reklámokat a vásárcsarnokból

Régi pozsonyi történetek
2013 05 14.

Félrevezetik az embereket, és nehezítik a takarítást. Ezzel a két indokkal tiltotta ki Pozsony vezetése 1910-ben a reklámplakátokat az új vásárcsarnokból. Manapság jót nevetnénk azon, ha egy önkormányzat nem fogadná el a felkínált pénzösszeget a reklámfelületért. Talán 1910-ben más volt az emberek értékrendje? Vagy dilettánsok voltak? Vagy csak nem volt mindenki ennyire haszonorientált?

Az Angermayer Károly cég ajánlatot tett a városnak a vásárcsarnok belső falfelületei magáncélokra való bérbevételére, írja 1910. december 4-ei számában a Nyugatmagyarországi Hírmondó. Az Angermayer cég 6 évre akarja a falterületet bérbe venni, összesen 12 000 korona (tehát évenként 2000 korona) bérért. „A tanács csütörtöki ülésében azt határozta, hogy a bérbeadást ellenzi, mert a vásárcsarnokban elhelyezendő reklámok egyrészt alkalmasak arra, hogy a közönséget félrevezessék, másrészt pedig a tisztogatás szempontjából is célszerűtlen, ha ott reklámplakátokat, illetőleg táblákat helyeznek el. A vásárcsarnok-bizottság az ajánlat elfogadását javasolja a közgyűlésnek, a tanács pedig az esetre, ha a törvényhatósági bizottság mégis óhajtaná a vásárcsarnok belső falainak reklámcélokra való felhasználását, azt indítványozza, hogy a város vegye a dolgot saját kezelésbe.”

Két nappal később már a döntésről számol be a napilap: „Nem lesznek reklámok a vásárcsarnokban.” A cikk megemlíti, hogy Magen Jakab képviselő szerint el kell fogadni az ajánlatot, mert így évi 2000 koronával nőne a csarnok bevétele. Jalowetz Zsigmond szerint indokoltak a kifogások, és ha nem is tiltják ki a reklámokat, legalább kötelezzék az illető céget, hogy ne táblákra, hanem üveg alá helyezze a plakátokat. A törvényhatósági bizottság a tanács javaslatát fogadta el, így a reklámok pirosat kaptak.

minta

P.K.

Támogatóink

Don`t copy text!