LIMES DAY 2024: emlékezzünk Pozsony és környékének római kori történelmére

Mi Pozsonyunk
2024 06 4.

2024. június 15-én, szombaton kerül megrendezésre a 10. jubileumi LIMES DAY az Európai Régészeti Napok keretében. A Pozsonyi Városi Műemlékvédelmi Intézet által szervezett esemény a római kori kulturális örökség fontosságára emlékezteti a látogatókat. A rendezvény felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy Pozsony egykor Róma határán feküdt.

A LIMES DAY egy egész napos, régészek által kísért rendezvény, amely összeköti az UNESCO által védett római kori helyszíneket: a szlovákiai Gerulátát és az ausztriai Carnuntumot. A két helyszín között nincs rendszeres tömegközlekedés, pedig csak néhány kilométerre vannak egymástól, és gazdag történelem köti össze őket.

A LIMES DAY során egy egyedülálló evezőtúrára is sor kerül az egykori Római Birodalom határán, a Duna mentén. A felejthetetlen délután az Aquatic Centerrel együttműködve kerül megrendezésre. Tapasztalt oktatók kíséretében bárki evezhet a Dunán Bad Deutsch Altenburgtól a Karlovy Vary-öbölig. Az evezés 14.00 órakor indul Bad Deutsch Altenburgból (Marcus Aurelius-oszlop), és körülbelül 2 órát vesz igénybe.

A rendezvény teljes programját a Pozsonyi Városi Műemlékvédelmi Intézet honlapján találhatják meg.

A rendezvényre elektronikusan jelentkezhetnek a linkre kattintva.

PT

Fordította: Henádi Henriett

Támogatóink

Don`t copy text!