Májusban gyűjtést indítunk a Pozsonyi Kifli szlovák webmagazinjára

Hírek
2023 05 17.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tizenkét évvel ezelőtt elindított webmagazinja az első örökségvédelmi portálként jelent meg Szlovákiában, amely helytörténeti írások mellett különleges régi felvételeket, képeslapokat, dokumentumokat tett közkincsé a világhálón. A népszerű, szakmai körökben is elismert webmagazin idén változásokon megy keresztül. Az ezzel kapcsolatos újdonságokról ifj. Papp Sándor alapító főszerkesztőt kérdeztük.

Ifj. Papp Sándor, alapitó alapító főszerkesztő. Fotó: Braňo Bibel

 

„Úttörőnek számított az igényesen kiválogatott, digitalizált képek. Ezek a régi pozsonyi felvételek a Facebookra is felkerültek. A sok érdekes cikk mellett e képanyagnak is köszönhető webmagazinunk népszerűsége.”

 

Tizenkét évvel ezelőtt mennyire voltak elterjedtek a régi Pozsonnyal kapcsolatos tartalmak?

Az akkori Pozsonyi Újság weboldalán jelentek meg értékes cikkek, amelyekben szerepeltek néha érdekes képek a régi Pozsonyról. Voltak adatbázis jellegű kezdeményezések, például a Ron-del.net vagy a Ba.foxy.sk. Akkor is fontos forrásnak számított a magyarországi Fortepan.hu oldal, ahol nagyon sok jó minőségű kép volt a régi Pozsonyról. Amikor pedig berobbant a Facebook, megjelentek a régi fotókat tartalmazó közösségi oldalak is.

A Pozsonyi Kifli elsőként indított helytörténeti portált Pozsonyban, és hamar megkedvelték a pozsonyiak. Szerinted minek tulajdoníthatók a kezdeti sikerek?

Rengeteg pozsonyi történet volt a tarsolyunkban. Fontos forrásunk volt a régi Pozsony magyar nyelvű napilapja, a Nyugatmagyarországi Hiradó (1890–1918). Úttörőnek számított az igényesen kiválogatott, digitalizált képek. Ezek a régi pozsonyi felvételek a Facebookra is felkerültek. A sok érdekes cikk mellett e képanyagnak is köszönhető webmagazinunk népszerűsége.

Peter Janoviček és Ifj. Papp Sándor az interjú közben. Fotó: Braňo Bibel

Honnan származnak ezek a digitalizált felvételek?

Az induláskor egy nemrégiben elhalálozott magángyűjtőnek, a Pozsonyi Kifli támogatójának, Juraj Horvátnak a régi Pozsonyt bemutató, hatezer darabos képeslapgyűjteményét digitalizáltuk. Ez képezi a Pozsonyi Kifli archívumának törzsanyagát. Később kerültek be további felvételek is más gyűjtőktől, családi hagyatékokból és közgyűjteményekből. Mára a digitális archívum körülbelül 15 ezer képet tartalmaz. Fontos, hogy a webmagazin oldalán csak saját gyűjtésből származó vagy jogilag tisztázott, jó minőségű felvételeket tegyünk közzé.

Hogyan lehet védeni ezeket az értékes anyagokat?

Képeink nincsenek vízjellel vagy logóval ellátva. Kezdettől hangsúlyozzuk, hogy a portálon található bármilyen tartalom (szöveg, kép, forrás és dokumentum) felhasználásához és egyéb megjelenéséhez az üzemeltető, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás beleegyezése szükséges. Sajnos utólag be kell látnom, hogy ez a filozófia nem vált be. Szomorú dolog, de néhány helyi internetes oldal és a régi Pozsonnyal foglalkozó Facebook-csoport is a tudtunk nélkül jelenteti meg szövegeinket és képeinket. Sokszor letöltik oldalunkról az általunk digitalizált felvételeket, és saját logóval teszik közzé a felületeiken.

A  StartLab kampányfotója. Fotó: Braňo Bibel.

A Pozsonyi Kifli magazinja három nyelven működik. Mennyire lehet összehangolni ezt az internetes megjelenési formát?

Az elmúlt tizenkét évben párhuzamosan jelentek meg a magyar és szlovák cikkek. Bolemant Évával, társulásunk elnökével szívügyünknek tekintettük, hogy az összes hagyományos pozsonyi nyelven elérhető legyen a magazin. Tavaly a kezdettől meglévő magyar és a szlovák változat mellett a német nyelvűt is elindítottuk.

A gyakorlatban hogyan kell elképzelni a weboldal működését? Milyen feladatokkal jár?

Működik egy szerkesztőség, amelynek főszerkesztői feladatait én látom el. Az adminisztrátori munkát többen végezzük – a sok kép és a több nyelv miatt ez hosszadalmas folyamat. Vannak fordítóink, korrektoraink, fotósaink és grafikusunk. Szerzőink köre folyamatosan bővül, általában Pozsonyban tevékenykedő magyar és szlovák helytörténészek, levéltárosok, muzeológusok, idegenvezetők, újságírók vagy lelkes lokálpatrióták.

 

„A Pozsonyi Kifli működése szlovákiai magyar szempontból és pozsonyi viszonylatban is egy sikertörténet.”

 

Miből tudja finanszírozni mindezt egy olyan nem nyereségorientált civilszervezet, mint a Pozsonyi Kifli?

Ez nagyon érdekes. Eleinte nem hittük, hogy ilyen nagy sikere lesz ennek a kezdeményezésnek. Kinőttük a kereteinket – a civilszervezet is, de a magazin is. Úgy gondolom, a Pozsonyi Kifli működése szlovákiai magyar szempontból és pozsonyi viszonylatban is egy sikertörténet. Projektjeink nagy részét a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alap (KULTMINOR) támogatja. A szlovák nyelvű tevékenységet és a működésünket, az adminisztrációs feladatokat, a rezsikiadásokat stb. önerőből tudjuk biztosítani. Sokáig Pozsony városa és Pozsony megye is támogatta szlovák nyelvű projektjeinket. A kialakult gazdasági és társadalmi helyzet miatt azonban nem találunk lehetőségeket ennek folytatásához. Éveken át a Művészeti Alap (FPU) volt a szlovák nyelvű webmagazin fő támogatója. Szerintem az online projektek pandémia idején megnövekedett száma miatt nem sikerült pályázati támogatást elnyernünk. Az Alap szakmai bizottsága színvonalasnak értkelte pályázatunkat, elismerte annak közösségi szerepét, de a regionális és városi alapokhoz irányítottak bennünket.

 

Ez mennyiben befolyásolja a www.bratislavskerozky.sk magazin további működését?

Sajnos már nem tudjuk tovább önerőből biztosítani a szlovák oldal működését. Annak semmi értelmét nem látom, hogy letérjünk az eddig megszokott útról, és csökkentsük a magazin színvonalát. Rajongóink várják az újabb anyagok megjelenését, és a szakma is szívesen hivatkozik kutatásainkra, írásainkra. A Pozsonyi Kifli vezetősége úgy döntött, hogy a StartLab közadakozási portálon kampányt indítunk a www.bartislavskerozky.sk támogatására. A StartLab kampánya támogatható itt »»»

Ifj. Papp Sándor. Fotó: Braňo Bibel

A jövőben Te még milyen feladatokat látsz el a Pozsonyi Kifliben?

Alapítóként elnökségi tag is vagyok. A webmagazin, a Pozsonyi Kifli kültéri pop up kiállításai és az egyre növekvő számú kiadványok, egyéb szerevezési és szakmai munkák bőven kimerítik az munka-időmet. Sok ötletem és új témám van. Természetesen ezek a tartalmak a szlovák oldalon is megjelennek majd. Azonban úgy gondoljuk, a szlovák oldalnak kicsit piacképesebb irányba kell fejlődnie, hogy a jövőben önállóban is fenn tudja magát tartani. Korszerűbb és aktuálisabb lesz, például több kulturális és közéleti témával is fog foglalkozni.

Peter Janoviček

Támogatóink

Don`t copy text!