Már kapható a 2022-es Pozsonyi naptár

Pozsonyi naptár
2021 12 6.

Támogatóinknak köszönhetően már kapható a 2022-es Pozsonyi naptár, melynek képanyagát ezúttal a Pozsonyi Városi Levéltár gyűjteményéből származó egyedi fotográfiák és dokumentumok alkotják. Ezekkel kapcsolatban további történetekkel és érdekességekkel jelentkezünk majd.

 

 

Már megvásárolható a 2022-es Pozsonyi naptár

A 2022-es Pozsonyi naptárat megvásárolhatja személyesen vagy webáruházunkban, a https://pozsonyikifli.sk/eshop/ címen.

– A megvásárolt naptárakat a kívánt címre postázzuk, de személyesen is átvehetők – tájékoztatott Bolemant Éva.

 

Átvételi hely 

Pozsonyi Kifli Pt.

Rajská u. 15., bejárat a Cintorínská felől

(alagsor, tárgyaló)

 

Átvételi idő

2021. december 8. és 2021. december 22. között minden szerdán, csütörtökön és pénteken, 13 és 18 óra között.

 

A naptár koncepciója évente változik

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás küldetése, hogy értékes és érdekes információkat, ismereteket adjon át a pozsonyiak újabb nemzedékeinek és mindenkinek, aki érdeklődik a város történelme és kultúrája iránt.

Ennek jegyében állítjuk össze 2015 óta az egyedülálló Pozsonyi naptárat, melynek szövegei négy változatban, a város hagyományos nyelvein – magyarul, német és szlovákul –, valamint angolul is olvashatók.

A képes rész azonban minden évben egészen más.

– Véleményem szerint idén is sikerült eredeti témát választanunk és figyelemre méltó képanyagot összegyűjtenünk – nyilatkozta a Pozsonyi naptár összeállítója, ifj. Papp Sándor.

 

 

Több mint 190-en támogatták a Pozsonyi naptárat a StartLabon

Korábban az érdeklődők jellemzően az adventi vásáron vásárolták meg a Pozsonyi naptárat, az utóbbi években azonban már a StartLab nevű webes platformon is támogathatták az elkészítését.

– A StartLabon nem pusztán megvásárolták az emberek a naptárat, hanem elsősorban a kiadását támogatták  – emelte ki Bolemant Éva, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás elnöke.

A naptár kiadását több mint 190-en támogatták. Számos névtelen támogatónk volt, néhányuktól pedig kedves lelkesítő vagy dicsérő üzeneteket kaptunk.

 

„Fontos munkát végeznek, mert múltunk köt és meghatároz minket. Én három generációt látok el ilyen naptárral.” 

 

„Tartsanak ki! Jövőre személyesen is találkozunk.”

 

„Köszönjük a naptárat, egyet minden évben elküldünk a fiunknak az USA-ba, mert gyökerei és fiatalkori emlékei ide kötik.”

 

„Azt hiszem, idén is sok pozsonyinak szerzek örömet ezzel a naptárral.”

 

A támogatók révén már egy héttel a kampány vége előtt egyben volt a kitűzött célösszeg. Ennek köszönhető, hogy már kapható a 2022-es Pozsonyi naptár.

 

„Nagyon hálásak vagyunk ezért” – hangsúlyozta Bolemant Éva.

 

A Pozsonyi Városi Levéltár

A Pozsonyi naptárban a város történetéhez kapcsolódó egyedülálló képek találhatók. A képanyag összeállításában ezúttal a Pozsonyi Városi Levéltár munkatársai is részt vettek.

– Nehéz feladat volt mindössze 12 képet kiválasztani a levéltár dokumentumai közül, amely több mint 700 évre visszamenőleg őriz anyagokat – árulta el Szabó Réka, a Pozsonyi naptár grafikai szerkesztője.

A Pozsonyi Városi Levéltárat a 13. század végén alapították. Gyűjteményének legrégebbi dokumentuma IV. Béla király 1245-ös oklevele. Az intézmény azóta gyűjti, nyilvántartásba veszi és őrzi a dokumentumokat, és hozzáférhetővé teszi az anyagokat. Jelenleg több mint 350 állományt és gyűjteményt gondoz. A Pozsonyi Városi Levéltár nyilvánosan látogatható, csupán a https://bratislava.sk/sk/archiv-mesta-bratislavy oldalon közölt feltételeket kell teljesíteni.

 

Érdekes tények a Pozsonyi naptárról

2022 decemberében a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás honlapján elemzések jelennek meg az archív dokumentumokról, és érdekességeket teszünk közzé a Pozsonyi naptár egyes képeiről. Ezek szerzője a város történetének avatott ismerője, Ján Vyhnánek.

Köszönjük, hogy a Pozsonyi naptár megvásárlásával támogatja városunk legrégebbi kulturális intézményét, a Pozsony Város Levéltárat, valamint társulásunk küldetését is.

Pozsonyi Kifli

 

Támogatóink

Don`t copy text!