Schnaps a vásárcsarnokban

Régi pozsonyi történetek
2013 04 11.

Nem kell megerőltetnünk magunkat, ha a vásárcsarnok környékén alkoholos befolyásoltság alatt álló személyeket szeretnénk látni – az előtte levő padokon általában hajléktalanok iszogatnak és kiabálnak. Amikor a csarnok a 2008-as bezárása előtt még működött, naponta láthattuk ugyanazokat az arcokat, ahogyan az emeleti borozóban bámulnak maguk elé. Ezek a bácsikák az épület bezárása utáni években is a csarnok előtti padokon üldögéltek, és látszott rajtuk, hogy ha működne a borozó, alighanem betérnének egy pohárkára.

alkohol

103 évvel ezelőtt egyesek szentségtörésnek tartották, hogy az új pozsonyi városi vásárcsarnokban két pálinkamérés is helyet kapott.

A Nyugatmagyarországi Híradó, 1910. november 3-iki számában Az új vásárcsarnok két ékessége címmel közölt tiltakozó írást.

„Akik a vásárcsarnokot megszemlélik, sok mindenféle kifogásaik közepette, nem utolsó az, hogy ebben a város által épített díszes helyiségben nem kevesebb, mint két Schnaps-putik van. Mondhatom, sok vásárcsarnokot láttam már Párisban, Berlinben, Wienben meg egyebütt, de hasonló dolgot még nem tapasztaltam sehol. Másutt minden középület valóságos szentelt hely, melyben semmi olyannak nincs helye, ami a jó ízlésbe ütközik. Mennyivel inkább csodálkoztam tehát azon, hogy Pozsony városa, amely jó hírére oly annyira és méltán vigyázott mindeddig, elkövette azt a nagy hibát, hogy azon a helyen, amelyet a város közélelmezésének szánt, nem is egy, de két oly üzletnek adott helyet, melybe az emberek józan fővel be, de semmi esetre sem ugyanilyen állapotban mennek ki. Nem tudom, hogy kinek a hibája ez. Egyik előkelő városi bizottsági tag akként nyilatkozott előttem, hogy a dolgot már a bizottságban is szóvá tették. Nem kutatom, hogy kit terhel a város reputációját mélyen sértő intézkedésért a felelősség, csak annyi kívánatos, hogy mielőbb megszűnjék ez az igazán tűrhetetlen állapot, melynek párját Oroszországban is hiába keresnők.”

A cikk után a Hungarus álnév szerepel.

03_11_1909_06_Nyugatmagyarországi Hiradó by Pozsonyikifli

P.K.

Támogatóink

Don`t copy text!