Az első telefonközpont Pozsonyban

Régi pozsonyi történetek
2023 02 2.

„…A telefonvezeték legyen szimmetrikusan elhelyezve, és ne csúfítsa a házak és utcák képét.” Ilyen feltétel olvasható a Közmunkák és Forgalmi Minisztérium engedélyében, amellyel jóváhagyta Karl Kraglnak, hogy telefonközpontot létesítsen Pozsonyban 1883-ban.

A telefon első nyilvános bemutatása 1877. december 15-én volt a városban, már másfél évvel azután, hogy A. G. Bell feltalálta.

54_0151

Habár a bemutató sikeres volt, a magyar hivatalok nem ismerték fel korszakalkotó gyakorlati jelentőségét, így csak néhány lelkes ember foglalkozott a bevezetésével. Köztük a Puskás testvérek, akik 1881-ben alkották meg Magyarországon az első telefonhálózatot Budapesten és Temesvárott. (Mellesleg Puskás Tibor még 1877 októberében fali telefont kötött be Frigyes főhercegnél a Grassalkovich-palotában. Az irodájából az istállóba vezetett, és első volt Pozsony területén.)

horvat008

Aztán a színtérre került a pozsonyi születésű Karl Kragl. Telefonhálózat-építési szándéka közben azonban el kellett hárítania néhány problémát. Először meg kellett törnie a pozsonyiak ellenállását a házaikon elhelyezett konzolok és tetőtartók felszerelésével szemben. Hogy megnyerje őket, nagy vendégséget rendezett számukra. A bor mellett engedékenyebbek voltak. A telefonkészülékek kérdését is elegánsan intézte el. Hogy takarékoskodjon, szabadalmaztatta saját Edison–Kragl–Lang típusú készülékét. Végül az e vívmány hasznossága iránti általános bizalmatlansággal is meg kellett küzdenie. Noha sok hirdetést adott fel a Pressburger Zeitungban, és személyesen is agitált a vállalkozók között, eleinte csak 12 előfizetőt sikerült szereznie (ismert neveket is találhatunk köztük: Palugyay borász, Ludwig pék, Grueneberg kefekötő, Stein sörgyára, a dinamit- és a lőszergyár). Kraglt viszont semmi nem állíthatta meg, így 1884. június 15-én megnyitotta telefonközpontját, az elsőt nemcsak Pozsonyban, hanem Szlovákia területén is. Egy 18. századi ház első emeletén működött (a Nagy Lajos tér és a Széplak utca sarkán, egészen jobbra). A téli időszakban 8 és 19 óra között üzemelt, nyáron két órával hosszabb ideig.

95

A telefon természetesen elterjedt, az előfizetők száma örvendetesen nőtt, és 1893-ban Pozsony a magyarországi első interurbán telefonhálózat részévé vált (Arad, Győr, Szeged és Budapest mellett). Akkor a város megvásárolta Kragltól a telefonközpontot, ő pedig a Pázmány utcában (Prepoštská ulica) lévő dolgozószobájába vonult vissza. 91 éves korában halt meg. A Szent András-temetőben nyugszik. A házra, ahol az első telefonközpont volt, később emeletet húztak, majd fokozatosan lepusztult, végül a másolatával kellett helyettesíteni (2001–2002, Josef Struhař). Egész biztosan nem él már a Széplak utca felé elgondolkodva néző fehér kutyus sem a homlokzaton. 1889-től villamos közlekedett erre (C vonal), amelynek nyitott peronját látni a kép bal szélén.

Ján Vyhnánek

Forditotta: Böszörményi Péter

Támogatóink

Don`t copy text!